Sałata niejedno ma imię

Dla wielu osób sałata… nie ma smaku. Tymczasem nic bardziej mylnego. Co więcej, warzywo to ma wiele witamin i minerałów oraz jest wielkim sprzymierzeńcem podczas odchudzania.
W SKLEPACH MOŻNA PRZEZCAŁY NIEMAE ROK KUPIĆ NAJROZMAITSZE ODMIANY SAŁAT, a ich smaki są równie różnorodne, jak ich wygląd. Łączy je jedno – wszystkie są tak samo zdrowe i niskokaloryczne. 100 g sałaty zawiera tylko około 20 kalorii, a jej liście są źródłem cennych witamin: A1, B1, B2, C, E oraz minerałów, takich jak wapń, fosfor, żelazo i magnez. Oto praktyczny przewodnik po odmianach sałat, który pomoże komponować dania smaczne i zdrowe, a przy okazji miłe dla oka – bo wygląd potrawy ma takie samo znaczenie, jak jej smak.
Do wyboru do koloru
Delikatna w smaku, albo z nutką goryczy. Do jedzenia na surowo, do zapiekania. Zielona, żółta, czerwona, a nawet brązowa. Oto – sałata.
Sałata lodowa
W smaku delikatna i orzeźwiająca. Wytrzyma w lodówce kilka dni. Nie zwiędnie polana sosem. Można kroić ja nożem. Dostępna w sprzedaży przez cały rok.
Sałaty karbowane (Lollo bianco i lollo rosso)
Mają postrzępione liście. Smakują nieco orzechowo (lollo rosso ma smak bardziej wyrazisty), dobrze łączą się z innymi warzywami (w tym także innymi sałatami). Świetnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek.
Cykoria
Im jest jaśniejsza, tym mniej gorzka. W sklepie warto wybierać mniejsze główki, bo są smaczniejsze. Cykoria wspaniale komponuje się w sałatkach z owocami cytrusowymi lub truskawkami. Można ją dusić i zapiekać.
Radicchio
Wyglądem przypomina główkę czerwonej kapusty. Smakuje podobnie do cykorii. Jest cennym źródłem dobroczynnego błonnika. Nadaje się do grillowania, pieczenia, duszenia i zapiekania, wtedy jednak traci kolor. Spożywana na zimno lubi towarzystwo innych odmian sałat.
Sałata dębolistna
Jej liście przypominają listki dębu. Są sztywne, lekko pomarszczone, o mocno brunatnych brzegach. Bywają jasnozielone lub czerwonobrązowe. Najlepiej jeść ją bezpośrednio po zakupie. Zawiera spore ilości potasu. Dobrze komponuje sią z mięsem i z innymi sałatami.
Sałata masłowa
Bardzo popularna, z charakterystyczną zwartą główką i jędrnymi, kruchymi liśćmi. W smaku świeża i łagodna, w środku także delikatnie słodkawa. Świetnie smakuje skropiona cytryną i oliwą z oliwek.
Sałata rzymska
Zwana jest też sałatą długolistną. W smaku dość intensywna i orzeźwiająca, a przy tym krucha. Już 100 g tej odmiany zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Ta sałata jest też źródłem chromu, który hamuje apetyt na słodycze. Wspaniale komponuje się z serami pleśniowymi, kurczakiem i krewetkami. Można spożywać ją na surowo, ale można też ją dusić.
Rukola
Zawiera dużo jodu i kwasu foliowego, działa oczyszczająco, moczopędnie i poprawia apetyt. Jej drobne, aromatyczne listki mają wytrawny, lekko pikantny smak. Świetnie komponuje się z mięsami i rybami. Doskonale dopełniają jej smak ostre sosy.
Endywia gładka
Świetnie znosi dłuższe przechowywanie, bo ma sztywne liście. Ma lekko gorzki i pikantny smak, który dobrze łączy się z ostrymi serami, orzechami oraz wyrazistymi dressingami. Po polaniu sosem jej listki długo zachowują świeżość i jędrność.
Endywia kędzierzawa
W smaku jest przyjemnie orzeźwiająca, dlatego wykorzystuje się ją jako składnik letnich sałatek pod lekkim sosem na bazie białego wina.
Roszponka
W smaku delikatna, lekko orzechowa, ale – uwaga! – stara bywa gorzka. Zawiera więcej potasu niż pomidory, jest również bogata w żelazo oraz witaminy z grupy B. Idealnie łączy się z wyrazistymi sosami, można ją również dusić. Stanowi świetne dopełnienie innych sałat.
Artykuł pochodzi z Centrum Dietetycznego Naturhouse