Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rzodkiewka

Rzodkiewki rosną jak szalone więc trzeba korzystać bo teraz smakują najlepiej. Później będa pomidory i rzodkiewki już nie będa tak świetnie smakować na kanapce.

Kilka słów o rzodkiewce:

 Mała czerwona rzodkiewka w Egipcie znana była już 2 tys. lat temu i podobno była wielkim przysmakiem faraonów. Do Europy sprowadzili ją Rzymianie, a wieku XIII zaczęła być uprawiana w Niemczech. I wówczas już zauważono, że istnieje wiele odmian rzodkiewki, różniących się smakiem, kolorem i kształtem, który jest zależny od rodzaju gleby oraz warunków klimatycznych. Najbardziej znane i lubiane odmiany małej rzodkiewki to: Szkarłatna Z białym Końcem, Sopel lodu, Ognista Kula, Różowa Biała, Krakowianka i Saxa.

Jedząc rzodkiewkę wydaje nam się, że jemy jej korzeń. A w rzeczywistości jej system korzeniowy jest słabo rozwinięty, a część jadalna to zgrubienie będące połączeniem części liściowej i górnej partii korzenia. Za najsmaczniejsze uważa się rzodkiewki intensywnie czerwone, niezbyt wyrośnięte, o wydłużonym kształcie. Najlepsze są te świeżo zerwane, gdyż w czasie przechowywania stają się gąbczaste i więdną. Odmiany wczesne w smaku są łagodniejsze i łatwiej tracą jędrność, a odmiany późniejsze odznaczają się bardziej wyrazistym smakiem. Najzdrowsze są rzodkiewki jadane na surowo, jako dodatek do kanapek czy surówek. Można je także dusić, zapiekać i podawać z sosem koperkowym. Doskonale też smakują z "wody", podane z masłem i przyrumienioną bułką tartą. Warto również wykorzystać młode liście rzodkiewki w komponowane do sałatek ze świeżym ogórkiem i szczypiorkiem. (źródło mamzdrowie.pl)

Dzięki sporej ilości minerałów, m.in żelaza, miedzi i manganu rzodkiewki wpływają korzystnie na procesy krwiotrwórcze. Zwiększają też odporność naszego organizmu, bo są bogate w witaminę C. Dzięki sporej ilości potasu zapobiegają nadciśneniu, a zawarte w nich olejki eteryczne leczą kaszel i oczyszczają nos. Świetnie regulują też przemianę materii, ponieważ zawierają prawie komplet witaminz grupy B oraz błonnik.
Nazywane są jarzyną pięknych włosów, bo dzięki dużej zawartości siarki, wpływają na ich wzrost (zwłaszcza, gdy wciera się w skórę głowy świeżo wyciśnięty sok z czarnej rzodkwi). Pomagają też zachować smukłą sylwetkę, bo 100 g rzodkiewek (7 średnich sztuk), ma zaledwie 14 kcal.(żródło:kobieta.interia.pl)



MOJE PROPOZYCJE NA WYKORZYSTANIE RZODKIEWKI

 Sałatka z paluszkami krabowymi z sosem koperkowym

składniki:

3 garście porwanej sałaty
8 paluszków krabowych
4 rzodkiewki
1 ogórek
8 łyżek jogurtu
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
do smaku sól ziołowa

Składniki na dwa talerze.Na talerzu ułożyć porwaną sałatę (dałam mix- masłową i rukolę). Obrać ogórka (wystarczy jeden mały długi lub dwa gruntowe) i pokroić na plasterki,ułożyć na sałacie.Rzodkiewkę pokroić na plasteki a paluszki krabowe na małe kawałki i również ułożyć na sałacie.Jogurt wymieszać z posiekanym koperkiem, doprawić do smaku solą ziołową i polać sałatkę.

Rzodkiewka 


Marynowane rzodkiewki:

składniki:

600 g rzodkiewek
2 i 1/3 szklanki wody
2/3 szklanki octu 10 %
6 łyżek cukru
1 łyżka soli
kilka ziarenek pieprzu
kilka litków świeżej bazylii

Rzodkiewki oczyścić, odkroić końce, większe przekroić na pół. Do każdego słiczka włożyć po 2-3 listki bazylii i ułożyć rzodkiewkę. Wodę,ocet,cukier,sól i pieprz zagotować. Gorącą zalewą zalać rzodkiewki. Słoiki zakręcić i odwrócić do góry nogami do wystygnięcia. Rzodkiewkę zrobiłam tak z ciekawości bo akurat miałam jej sporo, dla mnie nic bardzo wyjątkowego wolę świeżą ale może ktoś lubi wyjątkowo rzodkiewkę i chętnie wykorzysta przepis.

Rzodkiewka


Suróweczka z rzodkiewki

składniki:

400 g rzodkiewek
4-5 łyżek jogurtu lub śmietany 18%
1-2 łyżkie posiekanego koperku
sól ziołowa do smaku

Rzodkiewki oczyścić i umyć. Ja miałam rzodkieweczki okrągłe i podłużne. Podłużne rzodkiewki pokroić na plasterki a duże okrągłe zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przygotowane rzodkiewki wymieszać, następnie dodać posiekany koperek. Dodać jogurt lub śmietanę,sół ziołową do smaku. Wszystko wymieszać i podawać. Suróweczkę trzeba przygotować tuż przed podaniem bo jak dłużej postoi to robi się wodnista być może to zależy od rodzaju rzodkiewek (mi to raczej nie przeszkadza).

Rzodkiewka






DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak