Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba nie tylko w wersji klasycznej

Podawanie na obiad jest bardzo zdrowe. Ludzie co raz częściej sięgają po ryby. W naszych domach najczęściej przygotowuje się rybę w panierce a ja zapraszam na propozycje podania ryby w innej postaci.

Ryby są bardzo zdrowe dlatego powinniśmy je spożywać.

Zapraszam na moje propozycje wykorzystania ryb

Ryba po grecku

Ryba nie tylko w wersji klasycznej

Składniki

• filety z mintaja 1.5 kg
• marchewki 3
• pietruszka
• por 1/2
• cebula 1 duża
• olej 1/2 szklanki
• koncentrat pomidorowy 4 łyżki
• jajko 1
• mąka pszenna 4 łyżki
• sól do smaku
• czarny pieprz mielony Prymat
• pieprz biały Prymat
• słodka papryka Prymat 1/2 łyżeczki
• cukier kryształ 1/2 małej łyżeczki

Wykonanie :

Fileta opłukujemy w wodzie i osuszamy . Po osuszeniu fileta rybnego kroimy go na mniejsze kawałki i dajemy do wody na 15 minut z jedną łyżką soli. Następnie kawałki fileta rybnego obtaczamy w jajku a później w mące . Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony do ładnego zarumienienia się filetów. Pora , marchewkę oraz cebulkę umyć oskrobać i pokroić w paski. W garnczku rozgrzewamy resztę oleju wrzucamy przygotowane warzywa i dusimy na małym ogniu kilka minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy 1/3 szklanki wody , koncentrat pomidorowy oraz resztę przypraw . Wszystko razem mieszamy. Na sam koniec dodajemy cukier. Po wymieszaniu dodajemy usmażoną rybkę i dusimy całość pod przykryciem około 10-15 minut.

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak