Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba - moja namiętność nareszcie powróciła:)

W dzieciństwie pamiętam kiedy wyczekiwałam na święta z myślą o rybie po grecku (w warzywach). To pierwsze danie od którego wszyscy zaczynaliśmy wieczerzę:) W ciąży i długo po niej nie mogłam patrzeć na ryby, ale w końcu smak wrócił:)

Rodowita Szczecininianka byłam karmiona rybami które kiedyś były dużo tańsze od mięsa. Długo uważałam że jestem w stanie zjeść rybę w każdej postaci, nawet surową.

Nie rozumiałam jak to doświadczenie będzie miało wpływ na moje dorosłe gotowanie.

Aktualnie mieszkam w Opolu, a rodzina męża jest mało "rybowa" co mnie bardziej mobilizuje by pomimo powyższe rybę kupować ale smacznie serwować:)

Uważam że zdrowa dieta to taka w której są wszystkie składniki w odpowiednich ilościach, ale mięsko też jem. Jednak ryba ze swoim delikatnym mięsem bije nie jedną potrawę " na głowę" ;)

Dorsz ma tak zwarte mięso, że mój 2 letni syn na tą rybę mówi "mimi" (mięso) i zajada z apetytem! O kawałki miruny w sosie cytrynowym z moim synem walczyłam o kęs. Jak miło mieć jednak w rodzinie "rybnego" poplecznika:)

Zapraszam do moich przepisów.

Cytrynowe risotto (Molwa) Ryba - moja namiętność nareszcie powróciła:) 
Miruna w sosie cytrynowymRyba - moja namiętność nareszcie powróciła:)
Makaron kokardki z łososiem
Ryba - moja namiętność nareszcie powróciła:) 
Tarta z dorszemRyba - moja namiętność nareszcie powróciła:)  

Podam wam również mój rodzinny przepis na rybę po grecku gdzie była chwalona w rodzinie "nie ryboszy" :)

Ryba - moja namiętność nareszcie powróciła:)

- 4 filety z mintaja
sos
- 3 marchewki
- seler (1:1 proporcjonalnie wagowo do marchewki)
- 1 pietruszka
- 3 średnie cebule
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego (przecier za delikatny w smaku)
- liść laurowy
- sól i pieprz
- masło lub olej roślinny
- woda

Zacznij od sosu. Pokrój prawie wszystkie warzywa w cienkie słupki, nie ścieram na tarce ponieważ sos wtedy ma inny smak. Cebule pokrój cieniutko w pół krążki. Wszystko wrzuć do garnka wstaw na mały ogień, dodaj 2 łyżki wody i 4 łyżki tłuszczu, oraz przyprawy do smaku, koniecznie wrzuć listek laurowy.

Duś pod przykryciem do miękkości, jeśli będzie przywierać, szybko zamieszaj i dodaj odrobinkę wody i tłuszczu. Jeśli wszystkie warzywa pięknie udusiły się na miękko, wtedy dodaj koncentrat, zagotuj i odstaw na noc żeby smaki zdążyły się poznać bliżej:)

Sos następnego dnia zagotuj, smak powinien być lekko słodkawy.
Następnego dnia rozmrożonego i osuszonego ścierką mintaja pokrój na 3-4 części, obtocz mąką i smaż na złoto, ale krótko.

Rybę ułóż na półmisku.
Nakładaj na nią sos łyżką, uprzednio podgrzany.
Danie podaje się na ciepło.
Polecam szczególnie dla dzieci:) Mój syn (2 latka) bardzo ładnie jadł rybkę i sos.

Pozdrawiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak