Rożki obfitości - w co one tak obfitują ?

Opublikowano: 29.11.2012
Autor: IZABELA29
Rożki obfitości - w co one tak obfitują ?
Rożki są zapełnione farszem z dodatkiem fasolki szparagowej, którą w tym roku miałam na działce i którą możemy kupić w sklepach. Takie danie to idealne rozwiązanie dla dzieci. Podczas pikniku z dala od domu czy też we własnym ogrodzie mogą wziąć w rękę zjeść i nie siedzieć przy stole.

                                               Rożki obfitości

 

Takie wymyślne danie dla dzieci.  Zyskało aprobate pewnej redakcji , która opublikowała przepis na łamach swego tygodnika.

 

       Rożki obfitości - w co one tak obfitują ?


Składniki na 4 porcje:

  Ciasto:,
    3 szklanki mąki pszennej,
    1/2 szklanki wody ciepłej,
    1/2 kostki drożdży świeżych,
      szczypta soli
    1 łyżeczka cukru
    4 łyżki oleju


    FARSZ,
    250 g sera białego twarogowego
    4   parówki krótkie,
    4 łyżki natki pietruszki świeżej
    sól do smaku,
    pieprz czarny Prymat do smaku,
    oregano Prymat,
    300 g fasoli szparagowej,
    2-3 plastry sera żółtego

 

       Rożki obfitości - w co one tak obfitują ?


Sposób wykonania;

Parówki ścieramy na tarce jarzynowej.
Łączymy z białym serem i posiekaną natką pietruszki.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem  Prymat i oregano Prymat.
Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku.
Odcedzamy i studzimy.

Drożdże rozcieramy w połowie szklanki ciepłej wody.
Dodajemy do mąki.
Mieszamy i wyrabiamy dodając
pos koniec olej, sól i cukier.
Ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Nastęnie wałkujemy na okrągły placek i tniemy w trójkąty o boku 12 cm.

Na każdy nakładamy po 1,5 łyżki farszu i po 6 sztuk fasoli szparagowej tak by jej końce były widoczne za końcami ciasta.
Zwijamy w rulon i układamy na posmarowanej olejem blaszce.
Na wierzch każdego kładziemy 2 cm pasek żółtego sera.
Pieczemy 20 minut w temp 180 stopni C.

Podajemy jako przystawka. Idealne na przyjęcie w ogrodzie.


       Rożki obfitości - w co one tak obfitują ?

 

Smacznego.

prymat