Na 2 napoje:
- 80 g czekolady z cząstkami pomarańczy
- 300 ml mleka
- szczypta cynamonu
Bita śmietana:
- 150 ml śmietanki 30%
- cynamon
- gorzka czekolada
- starta skórka z pomarańczy
Czekoladę i mleko podgrzewamy w garnuszku często mieszając.
Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy szczyptę cynamonu, doprowadzamy do zagotowania i przelewamy do kubków.
Śmietankę ubijamy na sztywno i ozdabiamy nią napój.
Z wierzchu posypujemy startą czekoladą, cynamonem oraz startą skórką z pomarańczy.
Od razu podajemy.
Smacznego :)
Druga moja propozycja to gorąca kawa ze słodkimi dodatkami w postaci śmietanki i małych bezików. Każdego postawi na nogi :)
Kawa z bezami
Na 2 kawy:
- 4 łyżeczki zarnej kawy lub czarnej aromatyzowanej (ja użyłam czekoladowej)
- 430 ml wody
- 200 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżeczki cukru pudru
- mini bezy dekoracyjne
- opcjonalnie maczek cukierniczy
Kawę zaparzamy.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem.
Przekładamy ją do rękawa cukierniczego i dekorujemy kaę.
Na wierzchu układamy bezy ( ilość wg uznania).
Możemy śmietankę posypać także kolorowym maczkiem cukierniczym.
Smacznego :)