Dobrze jest w kuchennych szafkach poszukać foremek do wykrawania ciastek. Może znajdzie się taka w kształcie serca?
W kromce chleba wycinamy dziurkę w kształcie serca. Tą samą foremką wykrawamy serce z plasterka szynki i sera. Chlebowe serce smarujemy masłem, kładziemy ser i szynkę i mamy kanapkę w kształcie serca. Proste? Proste, a chleb który został możemy podgrzać w tosterze i mamy ciekawą grzankę, którą możemy podać z najzwyklejszą w świecie jajecznicą. Do tego pomidor pokrojony w kostkę i odrobina sera pleśniowego i romantyczne śniadanie gotowe
Drugi, równie prosty pomysł podpatrzyłam u Pyzy
Jajko sadzone w parówkowym sercu
Składniki:
2 jajka
2 cienkie, długie parówki
Olej
Sól ziołowa
Pieprz
Wykonanie:
Parówki przecinamy wzdłuż, ale nie do końca. Jedną w powstałych „nóg” nacinamy na końcu w poprzek. Obie „nogi” wywijamy nad nieprzeciętnym końcem w taki sposób, żeby powstało serce. Parówkowe serca przekładamy na patelnię z odrobiną oleju, chwilę smażymy i do każdego serca wbijamy jajko. Doprawiamy do smaku solą ziołową i pieprzem i smażymy pod przykryciem, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. W ten oto prosty sposób powstaje jajko sadzone w sercu z parówki.