Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolady, roladki cz.2

Ostatnio polubiłam gotowanie roladek w folii spożywczej. Fajna metoda, roladki się nie rozpadają, są soczyste. Możemy dać farsz jaki nam się tylko zamarzy. Proponuję roladki z karkówki i ze schabu.

Rolady, roladki cz.2

 

Zrolowana karkóweczka

3 kotlety z karkówki ( po 150 g )
sól zmiękczająca do mięsa
Nadzienie :
200 g pieczarek
1 mała cebula
2 łyżki kaparów w zalewie
1 mała czerwona papryka
1 łyżka kaszy manny
3 łyżki oleju ryżowego
sól do smaku
pieprz do smaku
papryka ostra do smaku


Kotlety z karkówki umyć i osuszyć.
Każdy z nich oprószyć solą zmiękczającą i odstawić na 20 minut.
W międzyczasie przygotować farsz : na patelni rozgrzać olej ryżowy, wrzucić pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę i paprykę i podsmażyć.
Dodać kaszę mannę i kapary odsączone z zalewy, doprawić do smaku i wymieszać.
Po upływie 20 minut rozbić tłuczkiem do mięsa karkówkę na płaty.
Na każdy z nich nałożyć po 1/3 farszu, zwinąć w roladki.
Każdą roladkę zawinąć szczelnie w folię spożywczą i zawiązać końce.
Włożyć je do garnka, zalać zimną wodą i gotować od zagotowania wody 35 minut.
Po ugotowaniu i zdjęciu z nich folii można podsmażyć na złoty kolor ( ja tak zrobiłam ).
Roladki podawać np. z frytkami i surówką z kapusty pekińskiej.

 

Rolady, roladki cz.2

 

Rolady, roladki cz.2

 

Rolady, roladki cz.2

 

 


Roladki z warzywami

 

Rolady, roladki cz.2
3 kotlety ze schabu bez kości ( po ok. 150 g każdy )
250 g mrożonej mieszanki chińskiej
4 pieczarki
100 g części brokuła bez różyczek
3 łyżki oleju
1 łyżeczka piri piri
sól do smaku
pieprz do smaku
1 łyżka bułki tartej
sól do kotletów
pieprz do kotletów
olej do smażenia


Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone pieczarki, posiekane części brokuła i mieszankę chińską i wszystko podsmażyć do momentu rozmrożenia się mieszanki.
Dodać przyprawy i bułkę tartą i wymieszać farsz.
Kotlety opłukać, rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą i pieprzem.
Farsz podzielić na 3 części, na każdy płat mięsa rozłożyć porcje nadzienia i zwinąć roladki.
Tak przygotowane roladki zawinąć w folię spożywczą, ale folii powinno być na długość w zapasie aby po zawinięciu w nią roladki można było końce ze sobą związać.
W garnku umieścić roladki w folii, wlać wody tyle aby zakryła roladki i od momentu zagotowania wody gotować 10 minut.
Wyjąć roladki z wody, gdy lekko przestygną zdjąć folię.
Na patelni grillowej lub zwykłej podgrzać olej i podsmażyć roladki na złoty kolor z każdej strony.

 

Rolady, roladki cz.2

 

Rolady, roladki cz.2

 

Rolady, roladki cz.2

 

Rolady, roladki cz.2

 

Rolady, roladki cz.2




Beatris 19.02.2012 22:57
Piękne i smakowite roladki. Podoba mi się pomysł na użycie folii. Zawsze jest problem z wypadającym nadzieniem.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak