Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada w kropeczki z kiwi i masą cytrynową

Dziś coś podwójnie słodkiego.. Po pierwsze, że ciasto a po drugie, że w kropeczki.. W dodatku udział kiwi i cytryny sprawia, że jest nasz słodki deser jest orzeźwiający i nie ma mowy o mdłym smaku, jak to czasem bywa gdy w grę wchodzi ciasto z masą, przynajmniej jeśli o mnie chodzi, .

Rolada w kropeczki z kiwi i masą cytrynową

Rolada w kropeczki z kiwi i masą cytrynową


Biszkopt w kropki

Składniki:

- 1 szkl. mąki
- 4 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1,5 łyżki octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. cukru

Dodatkowo do kropek:

- 1 łyżka kakao Dekomoreno

Żółtka oddzielić od białek. Do misy dać białka i ubijać je na pianę. W 0,5 l garnuszku lub salaterce (w szklance może się nie zmieścić) umieścić żółtka, olej, ocet, proszek do pieczenia i wymieszać ( to będzie się pienić). Do ubijanej piany dodawać cukier, jak będzie ubita na sztywno dodać zawartość garnuszka. Na koniec dodać mąkę, wymieszać delikatnie łyżką. Z gotowej masy biszkoptowej ubieramy ok. 4 łyżki do kubka dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego.

Rolada w kropeczki z kiwi i masą cytrynową

 Na blasze robimy kilka malusieńkich kleksów z masy biszkoptowej i układamy na to papier do pieczenia, dociskamy równomiernie, dzięki temu papier nie będzie nam jeździł po blasze. Czekoladowe ciasto biszkoptowe przekładamy do szprycy i wyciskamy kropki na papierze do pieczenia.  Na kropki wylewamy delikatnie resztę ciasta biszkoptowego, delikatnie rozsmarowujemy by nie naruszyć kropek od spodu ciasta.

Piec w piekarniku w temp 180 0 C  ok. 20 min. Ciepłe ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę, usunąć papier, ciasto zrolować .

Masa cytrynowa:

Składniki:


- 20 dag masła
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki mąki krupczatki
- cukier waniliowy 
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z połówki cytryny

- 8 miękkich kiwi

 Zagotować 2/3 szklanki mleka. Mąkę krupczatkę rozprowadzić w 1/3 szklanki zimnego mleka. Wlać do gorącego mleka, mieszając, zagotować. Powstały budyń przykryć folią, ostudzić.
 Ucierając, dodawać po łyżce budyniu i sok z cytryny. Kiwi obrać ze skórki. Wystudzone ciasto odwinąć delikatnie ze ściereczki, posmarować przygotowaną masą. Na dłuższym brzegu ciasta ułożyć kiwi, potem zwinąć je w roladę. 

Rolada w kropeczki z kiwi i masą cytrynową

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak