Rolada w kropeczki z kiwi i masą cytrynową

Biszkopt w kropki
Składniki:
- 1 szkl. mąki
- 4 jajka
- 1 łyżka oleju
- 1,5 łyżki octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. cukru
Dodatkowo do kropek:
- 1 łyżka kakao Dekomoreno
Żółtka oddzielić od białek. Do misy dać białka i ubijać je na pianę. W 0,5 l garnuszku lub salaterce (w szklance może się nie zmieścić) umieścić żółtka, olej, ocet, proszek do pieczenia i wymieszać ( to będzie się pienić). Do ubijanej piany dodawać cukier, jak będzie ubita na sztywno dodać zawartość garnuszka. Na koniec dodać mąkę, wymieszać delikatnie łyżką. Z gotowej masy biszkoptowej ubieramy ok. 4 łyżki do kubka dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego.
Na blasze robimy kilka malusieńkich kleksów z masy biszkoptowej i układamy na to papier do pieczenia, dociskamy równomiernie, dzięki temu papier nie będzie nam jeździł po blasze. Czekoladowe ciasto biszkoptowe przekładamy do szprycy i wyciskamy kropki na papierze do pieczenia. Na kropki wylewamy delikatnie resztę ciasta biszkoptowego, delikatnie rozsmarowujemy by nie naruszyć kropek od spodu ciasta.
Piec w piekarniku w temp 180 0 C ok. 20 min. Ciepłe ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę, usunąć papier, ciasto zrolować .
Masa cytrynowa:
Składniki:
- 20 dag masła
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki mąki krupczatki
- cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z połówki cytryny
- 8 miękkich kiwi
Zagotować 2/3 szklanki mleka. Mąkę krupczatkę rozprowadzić w 1/3 szklanki zimnego mleka. Wlać do gorącego mleka, mieszając, zagotować. Powstały budyń przykryć folią, ostudzić.
Ucierając, dodawać po łyżce budyniu i sok z cytryny. Kiwi obrać ze skórki. Wystudzone ciasto odwinąć delikatnie ze ściereczki, posmarować przygotowaną masą. Na dłuższym brzegu ciasta ułożyć kiwi, potem zwinąć je w roladę.