Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki krupczatki
- 1 pełna łyżka kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 20 dag masła
- 1 szklanka mleka
- 10 łyżek mleka (do sparzenia orzechów)
- 3 banany
- 10 dag posiekanych orzechów laskowych
- 3 łyżki mąki krupczatki
- cukier waniliowy
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z połówki cytryny
Białka ubić z cukrem. Ubijając, dodawać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Piec 20 minut w temp. 170 st. C Ciepłe ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę, usunąć papier, ciasto zrolować .
Zagotować 2/3 szklanki mleka. Mąkę krupczatkę rozprowadzić w 1/3 szklanki zimnego mleka. Wlać do gorącego mleka, mieszając, zagotować. Powstały budyń przykryć folią, ostudzić.
Zagotować 10 łyżek mleka, sparzyć nim orzechy. Masło utrzeć z cukrem pudrem i waniliowym. Ucierając, dodawać po łyżce budyniu i orzechy i cytrynę. Banany też warto skropić sokiem z cytryny. Wystudzone ciasto odwinąć delikatnie ze ściereczki, posmarować przygotowaną masą. Na dłuższym brzegu ciasta ułożyć banany, potem zwinąć je w roladę. Polać polewą czekoladową i posypać kokosem lub orzechami.
Polewa :
Składniki:
- 10 dag margaryny
- 2 łyżki mleka
- 0,5 szkl. cukru
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Margarynę, mleko i cukier rozpuścić razem w garnuszku na palniku, mieszając pilnując aby nie doprowadzić do zagotowania. Dodać kakao z mąką ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.