Robert Sowa w mojej kuchni- kurczak curry

Opublikowano: 10.03.2011
Autor: Koper
Robert Sowa w mojej kuchni- kurczak curry
Dalszy ciąg mojego blogowego cyklu, tym razem przepis na kurczaka curry z marchewką, jabłkami i gruszkami, pochodzący z książki „Esencja smaku”

Na początku trochę zdziwiło mnie to połączenie, gruszki i jabłka z curry? Ale opłacało się zaufać Mistrzowi :) Danie wyszło pyszne. Smaki idealnie się komponowały, Całość była dość pikantna, a słodycz owoców bardzo fajnie to neutralizowała.

 

KURCZAK CURRY Z MARCHEWKĄ, JABŁKAMI I GRUSZKAMI

 

Składniki:

600g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka

200g młodej marchewki (nie udało mi się dostać, użyłam „dorosłą” marchewkę pokrojoną w kostkę)

200g obranych i pokrojonych w cząstki gruszek (fajnie się sprawdzają, dojrzałe słodkie gruszki)

200g obranych i pokrojonych w cząstki jabłek

1 posiekana czuszka (niestety nie miałam- zastąpiłam płatkami chili)

50 ml oleju do smażenia

100 ml białego wina

200 ml śmietany 36% (chyba nie ma wielkiego znaczenia, że moja śmietanka miała 30%)

Curry,

Imbir

Cynamon

Biały pieprz (ja osobiście nie lubię- zastąpiłam kolorowym)

Sól

Papryka ostra w proszku (dodałam dodatkowo)

Kurkuma (dodałam dodatkowo)

 

Wykonanie:

Pokrojonego w kostkę kurczaka natrzeć imbirem, pieprzem i solą.

Podsmażyć na rozgrzanym oleju dodać chili, curry i kurkumę i zalać białym winem. Wszystko razem dusić 10 minut.

Dodać marchewkę, jabłka i gruszki. Wlać śmietanę. Całość dusić do miękkości mięsa.

Doprawić do smaku cynamonem, imbirem, solą, pieprzem i ostrą papryką.

 

Podałam z brązowym ryżem wymieszanym pół na pół z ryżem białym.

Robert Sowa w mojej kuchni- kurczak curry

prymat