Na początku trochę zdziwiło mnie to połączenie, gruszki i jabłka z curry? Ale opłacało się zaufać Mistrzowi :) Danie wyszło pyszne. Smaki idealnie się komponowały, Całość była dość pikantna, a słodycz owoców bardzo fajnie to neutralizowała.
KURCZAK CURRY Z MARCHEWKĄ, JABŁKAMI I GRUSZKAMI
Składniki:
600g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka
200g młodej marchewki (nie udało mi się dostać, użyłam „dorosłą” marchewkę pokrojoną w kostkę)
200g obranych i pokrojonych w cząstki gruszek (fajnie się sprawdzają, dojrzałe słodkie gruszki)
200g obranych i pokrojonych w cząstki jabłek
1 posiekana czuszka (niestety nie miałam- zastąpiłam płatkami chili)
50 ml oleju do smażenia
100 ml białego wina
200 ml śmietany 36% (chyba nie ma wielkiego znaczenia, że moja śmietanka miała 30%)
Curry,
Imbir
Cynamon
Biały pieprz (ja osobiście nie lubię- zastąpiłam kolorowym)
Sól
Papryka ostra w proszku (dodałam dodatkowo)
Kurkuma (dodałam dodatkowo)
Wykonanie:
Pokrojonego w kostkę kurczaka natrzeć imbirem, pieprzem i solą.
Podsmażyć na rozgrzanym oleju dodać chili, curry i kurkumę i zalać białym winem. Wszystko razem dusić 10 minut.
Dodać marchewkę, jabłka i gruszki. Wlać śmietanę. Całość dusić do miękkości mięsa.
Doprawić do smaku cynamonem, imbirem, solą, pieprzem i ostrą papryką.
Podałam z brązowym ryżem wymieszanym pół na pół z ryżem białym.