Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z dynią, soczewicą i porem

Zapasy dyni u nas jeszcze spore, więc przygotowałyśmy risotto dyniowe z dodatkiem pora i soczewicy


Składniki;

1,5 szklanki ryżu do risotto,
400g dyni obranej,
ok. litr bulionu warzywnego,
0,5 szklanki czerwonej lub żółtej soczewicy,
2 pory /biała część/,
oliwa,
curry,
sól,
pieprz


Wykonanie;

Dynię pokroić w kostkę, pora w plasterki.Na głebokiej patelni rozgrzać oliwę. Wrzucamy pora i lekko smażymy.Następnie wsypujemy ryż i podgrzewamy do momentu aż stanie się szklisty. Dodajemy dynię i soczewicę.Posypujemy curry. zalewamy częścią bulionu i gotujemy na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie. Stopniowo dodajemy pozostały bulion.Jeżeli ryż jest jeszcze twardy gotujemy dalej.Doprawiamy.

Risotto z dynią, soczewicą i porem

Risotto z dynią, soczewicą i porem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak