Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Recenzja książki "Pieczenie chleba krok po kroku"

"Chleb jest czymś wyjątkowym czymś prostym i nieskomplikowanym, a jednak pysznym. Za każdym razem gdy go łamiesz, wąchasz, jesz, sprawia, że życie staje się trochę lepsze, choćby tylko na 5 minut. Dobry chleb jest czymś, co się nigdy nie znudzi..." - Gail Stephens.

 

Zapach świeżo upieczonego chleba ma w sobie coś magicznego...Coś, co daje zadowolenie i przywodzi na myśl najwspanialsze wspomnienia...
"Pieczenie chleba krok po kroku" to książka dla osób, które chcą poznać sekrety sztuki piekarniczej i każdego dnia cieszyć się smakiem samodzielnie upieczonego chleba. Książka ma miękką oprawę i zdjęcia utrzymane nieco w rustykalnym stylu. Na 160 stronach znajdziecie świetne przepisy nie tylko na różnego rodzaju chleby, ale także włoską focaccię czy pyszne francuskie croissanty.
Dowiecie się jak przygotować od podstaw różne rodzaje zakwasów, jak je dokarmiać i używać do wypieków domowego pieczywa. Oprócz przepisów w książce znajdziecie historię sławnej piekarni w Londynie - Bake & Spice, dowiecie się jak wypiekano chleby niegdyś i jak ulepszano ich smak przez lata. Dzięki praktycznej tabelce z rodzajami mąki z łatwością dobierzecie tę odpowiednią do wypieku chleba, rogali czy ciast drożdżowych.

Recenzja książki

Ponadto, dowiecie się czym różnią się wypieki na drożdżach dzikich od tych pieczonych na drożdżach komercyjnych. Znajdziecie także informacje o podstawowym i opcjonalnym wyposażeniu kuchni w akcesoria przydatne podczas pieczenia.

Recenzja książki

W książce zebrano bardzo szczegółowe informacje dotyczące proporcji składników i czynników, które mają wpływ na sukces domowego wypieku pieczywa.
Bardzo ciekawy jest także rozdział poświęcony sztuce wyrabiania ciasta miękkiego i twardego, oraz instrukcja formowania kształtnych bochenków chleba, małych bułeczek czy rogali. Oprócz wypieków typowo wytrawnych z różnorodnymi dodatkami w publikacji zamieszczono przepisy na słodkości z ciasta drożdżowego. Osoby, które wolą przepisy szybkie i łatwe również znajdą w tej książce coś dla siebie.
Dodatkowym plusem tej publikacji są ciekawostki zebrane pod każdym z przepisów oraz praktyczny słownik terminów znajdujący się na końcu książki.
"Pieczenie chleba krok po kroku" to bardzo ciekawa publikacja i idealna lektura dla osób, które chciałyby poznać sekrety domowego wypieku chleba od podstaw. Ja swoją przygodę z pieczeniem chleba dopiero zaczynam i coś czuję, że dzięki tej publikacji...będzie to naprawdę pasjonująca przygoda.

Tytuł: "Pieczenie chleba krok po kroku"
Autor/Autorzy: Dan Lepard, Richard Whittington
Wydawnictwo: RM
Format: 165x210 mm
Okładka: miękka
Stron: 160
Rok wydania: 2013
Cena: 29,90 zł

Ola1984 03.11.2013 09:01
Na razie nieśmiało podchodzę do zrobienia domowego zakwasu, póki co piekę jedynie pieczywo na drożdżach :) A książkę polecam tym, którzy jak piszesz "wpadli jak śliwka w kompot" :) Jeszcze wszystko przede mną :)
borgia 02.11.2013 18:29
Widząc tę pozycję na Twojej liście wpadłam zapytać - co piekłaś i jak Ci smakowało. Ale nie czytałam jeszcze Twoich słów... Jak zaczniesz, to wpadniesz jak śliwka w kompot ;). Świetna pozycja, ale też jeszcze nie na mojej półce :). Może Mikołaj się zlituje?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak