Recenzja książki "Niezrównana kuchnia azjatycka"

Opublikowano: 02.11.2013
Autor: Ola1984
Recenzja książki "Niezrównana kuchnia azjatycka"
Kuchnia azjatycka to jedna z ulubionych kuchni świata. Kryje w sobie bogactwo smaków i aromatów. Jej niestygnąca popularność to wynik zachłyśnięcia się Orientem - tym co egzotyczne i tak różne od naszej rodzimej kuchni.

 

Książka "Niezrównana kuchnia azjatycka" to światowy bestseller sprzedany w 4 milionach egzemplarzy. Zebrane tu przepisy pobudzają apetyt i wzmagają chęć do kulinarnych eksperymentów. Jeśli do tej pory kuchnia azjatycka kojarzyła się Wam z popularnym "chińczykiem" serwowanym na każdym rogu ulicy, książka ta z pewnością zmieni wasz podgląd na kuchnię orientalną. Kuchnia azjatycka jest wielowymiarowa i zróżnicowana, pełna zaskakujących połączeń smaków i obfitująca w świeże warzywa, ryby i owoce morza oraz mięsa. Idealnym przykładem na to, są przepisy zebrane w tej książce.


Książkę rozpoczyna rozdział poświęcony tajnikom kuchni azjatyckiej. Techniki smażenia i przygotowywania potraw, przygotowanie sprzętu kuchennego czy krojenie mięsa na sposób chiński nie będą już miały przed wami tajemnic. Dzięki praktycznemu słowniczkowi kulinarnemu poznacie składniki niezbędne do przygotowania azjatyckich dań. Po tych wstępnych informacjach możecie odbyć fantastyczną, kulinarną podróż przez Chiny, Indonezję, Singapur, Malezję, Filipiny, Tajlandię, Laos, Kambodżę, Wietnam, Koreę, Japonię, Indie, aby wreszcie dotrzeć do Pakistanu, Birmy i Sri Lanki. Dzięki tej kulinarnej, egzotycznej podróży, bez problemu samodzielnie przygotujecie curry na ponad 40 sposobów, sajgonki w różnych wariantach czy chińskie sosy słodko-ostre. Po tej aromatycznej podróży rozkoszujecie się wyśmienitymi deserami pełnymi soczystych, tropikalnych owoców takich jak dżakfrut, rambutam czy longan.


W dodatku specjalnym zebrano informację o zimnych napojach, marynatach i chutneye oraz ryżu, azjatyckich owocach czy dipach. Każdy z przepisów zawiera informacje o czasie przygotowania i ilości porcji, a także przydatną informację o wartości odżywczej. Niektóre z przepisów zawierają ponadto instrukcje wykonania potrawy krok po kroku. Niestety nie wszystkie z umieszczonych tu przepisów opatrzone są zdjęciami. Według mojej oceny zdjęcia w książce są ładne, ale nie zachwycające. Brakuje mi w nich ciekawej kompozycji i wyrazu. Jednak same przepisy zredagowane są w sposób czytelny i przejrzysty. W książce zebrano ponad 200 przepisów, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie. Książka zainteresuje nie tylko amatorów ostro-słodkich smaków, ale także tych, którzy chcieliby poznać azjatycką kuchnię od podstaw; nauczyć się technik przyrządzania dań i poczytać o składnikach, które kryją w sobie prawdziwe bogactwo smaków i aromatów.

 

Tytuł: "Niezrównana kuchnia azjatycka"
Autor: praca zbiorowa
Wydawnictwo: Buchmann
Tłumaczenie: Danuta Fryzowska
Okładka: miękka ze skrzydełkami
Stron: 304
Rok wydania: 2012
Format: 21x28 cm
Cena: 49,90 zł

prymat