Recenzja książki "Kuchenne rewolucje" Magdy Gessler

Opublikowano: 29.11.2013
Autor: Ola1984
Recenzja książki "Kuchenne rewolucje" Magdy Gessler
Program "Kuchenne rewolucje" wciąż cieszy się ogromną popularnością. Prowadząca program - Magda Gessler to dla wielu prawdziwy autorytet kulinarny. Charyzmatyczna i często bezwzględna restauratorka wielokrotnie na planie programu udowadniała, że umiłowanie tradycji, powrót do korzeni i czerpanie pełnymi garściami z kuchni regionalnych jest kluczem do osiągnięcia sukcesu w polskiej gastronomii. Jak sama mówi: "Restaurator musi poszerzać horyzonty, bezustannie wszystkiego próbować, znajdować radość w kreacji nowych smaków, podróżować, czytać i bawić się życiem". W myśl tej zasady, od lat przemierza kraj sukcesywnie zmieniając oblicze polskiej gastronomii.

W każdym odcinku "Kuchenny rewolucji" mogliśmy obserwować prawdziwe metamorfozy lokali. W ciągu zaledwie kilku dni, życie właścicieli restauracji zmieniało się diametralnie. Niektóre z tym miejsc potrzebowały gruntownych zmian, inne, jedynie niewielkich modyfikacji w menu. Właściciele restauracji, bogatsi o nowe doświadczenia nauczyli się wykorzystywać regionalne składniki i łączyć tradycję z nowoczesnością tworząc kuchnię pełną smaku. Te z nich, które wykorzystały cenne wskazówki restauratorki, zyskały grono stałych klientów i dziś cieszą się prawdziwą renomą. 


Książka "Kuchenne rewolucje" to zbiór najlepszych przepisów z czterech sezonów programu. Nie brakuje tu przepisów na proste dania takie jak placki ziemniaczane, pierogi ruskie, chłodnik litewski czy gołąbki. Ale znajdziecie tu również te mniej znane smaki: gulasz z dzika, mussakę z jagnięciną i bakłażanem, biszkopt z kaszanki czy jagnięcinę z ziołami tatrzańskimi. Każdy z zebranych tu przepisów jest wyjątkowy. Niektóre z nich łączą w sobie tradycję ze szczyptą nowoczesności, szczególnie widoczną poprzez ciekawe i nietypowe połączenie składników. Dużym plusem książki są apetyczne zdjęcia gotowych potraw oraz podana ilość porcji.



Ci, którzy ciekawi są co skłoniło Magdę Gessler do otwarcia jej pierwszej restauracji również znajdą w tej książce coś dla siebie. Ponadto, dowiecie się jakie wątpliwości miała restauratorka zaczynając pracę na planie "Kuchennych rewolucji", z jakimi uczuciami musiała się zmierzyć i jakie bariery pokonać. Wreszcie, dzięki cennym wskazówkom pani Magdy dowiecie się jak przeprowadzić rewolucję w swojej własnej kuchni. Po jakie składniki sięgać, gdzie szukać inspiracji i w jaki sposób łączyć składniki, aby wasze posiłki były prawdziwą ucztą dla podniebienia. Wśród zebranych tu przepisów każdy zasługuje na uwagę. Choć lista składników do większości zebranych tu dań jest krótka, to ciekawe połączenia smaków (składników i przypraw) sprawiają, że każda z potraw przyciąga uwagę i zachęca do kuchennych eksperymentów. 

 

prymat