W każdym odcinku "Kuchenny rewolucji" mogliśmy obserwować prawdziwe metamorfozy lokali. W ciągu zaledwie kilku dni, życie właścicieli restauracji zmieniało się diametralnie. Niektóre z tym miejsc potrzebowały gruntownych zmian, inne, jedynie niewielkich modyfikacji w menu. Właściciele restauracji, bogatsi o nowe doświadczenia nauczyli się wykorzystywać regionalne składniki i łączyć tradycję z nowoczesnością tworząc kuchnię pełną smaku. Te z nich, które wykorzystały cenne wskazówki restauratorki, zyskały grono stałych klientów i dziś cieszą się prawdziwą renomą.
Książka "Kuchenne rewolucje" to zbiór najlepszych przepisów z czterech sezonów programu. Nie brakuje tu przepisów na proste dania takie jak placki ziemniaczane, pierogi ruskie, chłodnik litewski czy gołąbki. Ale znajdziecie tu również te mniej znane smaki: gulasz z dzika, mussakę z jagnięciną i bakłażanem, biszkopt z kaszanki czy jagnięcinę z ziołami tatrzańskimi. Każdy z zebranych tu przepisów jest wyjątkowy. Niektóre z nich łączą w sobie tradycję ze szczyptą nowoczesności, szczególnie widoczną poprzez ciekawe i nietypowe połączenie składników. Dużym plusem książki są apetyczne zdjęcia gotowych potraw oraz podana ilość porcji.
Ci, którzy ciekawi są co skłoniło Magdę Gessler do otwarcia jej pierwszej restauracji również znajdą w tej książce coś dla siebie. Ponadto, dowiecie się jakie wątpliwości miała restauratorka zaczynając pracę na planie "Kuchennych rewolucji", z jakimi uczuciami musiała się zmierzyć i jakie bariery pokonać. Wreszcie, dzięki cennym wskazówkom pani Magdy dowiecie się jak przeprowadzić rewolucję w swojej własnej kuchni. Po jakie składniki sięgać, gdzie szukać inspiracji i w jaki sposób łączyć składniki, aby wasze posiłki były prawdziwą ucztą dla podniebienia. Wśród zebranych tu przepisów każdy zasługuje na uwagę. Choć lista składników do większości zebranych tu dań jest krótka, to ciekawe połączenia smaków (składników i przypraw) sprawiają, że każda z potraw przyciąga uwagę i zachęca do kuchennych eksperymentów.