Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Recenzja książki "Kuchenne rewolucje" Magdy Gessler

Program "Kuchenne rewolucje" wciąż cieszy się ogromną popularnością. Prowadząca program - Magda Gessler to dla wielu prawdziwy autorytet kulinarny. Charyzmatyczna i często bezwzględna restauratorka wielokrotnie na planie programu udowadniała, że umiłowanie tradycji, powrót do korzeni i czerpanie pełnymi garściami z kuchni regionalnych jest kluczem do osiągnięcia sukcesu w polskiej gastronomii. Jak sama mówi: "Restaurator musi poszerzać horyzonty, bezustannie wszystkiego próbować, znajdować radość w kreacji nowych smaków, podróżować, czytać i bawić się życiem". W myśl tej zasady, od lat przemierza kraj sukcesywnie zmieniając oblicze polskiej gastronomii.

W każdym odcinku "Kuchenny rewolucji" mogliśmy obserwować prawdziwe metamorfozy lokali. W ciągu zaledwie kilku dni, życie właścicieli restauracji zmieniało się diametralnie. Niektóre z tym miejsc potrzebowały gruntownych zmian, inne, jedynie niewielkich modyfikacji w menu. Właściciele restauracji, bogatsi o nowe doświadczenia nauczyli się wykorzystywać regionalne składniki i łączyć tradycję z nowoczesnością tworząc kuchnię pełną smaku. Te z nich, które wykorzystały cenne wskazówki restauratorki, zyskały grono stałych klientów i dziś cieszą się prawdziwą renomą. 


Recenzja książki

Książka "Kuchenne rewolucje" to zbiór najlepszych przepisów z czterech sezonów programu. Nie brakuje tu przepisów na proste dania takie jak placki ziemniaczane, pierogi ruskie, chłodnik litewski czy gołąbki. Ale znajdziecie tu również te mniej znane smaki: gulasz z dzika, mussakę z jagnięciną i bakłażanem, biszkopt z kaszanki czy jagnięcinę z ziołami tatrzańskimi. Każdy z zebranych tu przepisów jest wyjątkowy. Niektóre z nich łączą w sobie tradycję ze szczyptą nowoczesności, szczególnie widoczną poprzez ciekawe i nietypowe połączenie składników. Dużym plusem książki są apetyczne zdjęcia gotowych potraw oraz podana ilość porcji.


Recenzja książki

Ci, którzy ciekawi są co skłoniło Magdę Gessler do otwarcia jej pierwszej restauracji również znajdą w tej książce coś dla siebie. Ponadto, dowiecie się jakie wątpliwości miała restauratorka zaczynając pracę na planie "Kuchennych rewolucji", z jakimi uczuciami musiała się zmierzyć i jakie bariery pokonać. Wreszcie, dzięki cennym wskazówkom pani Magdy dowiecie się jak przeprowadzić rewolucję w swojej własnej kuchni. Po jakie składniki sięgać, gdzie szukać inspiracji i w jaki sposób łączyć składniki, aby wasze posiłki były prawdziwą ucztą dla podniebienia. Wśród zebranych tu przepisów każdy zasługuje na uwagę. Choć lista składników do większości zebranych tu dań jest krótka, to ciekawe połączenia smaków (składników i przypraw) sprawiają, że każda z potraw przyciąga uwagę i zachęca do kuchennych eksperymentów. 

 

borgia 05.12.2013 20:04
Ja uczę się do niej przekonywać, patrząc nie przez pryzmat tv... Dzięki mojej Przyjaciółce, która też ją bardzo lubi. I pewnie dopóki czegoś konkretnego pani Magdy nie zrobię, dopóty moje wahadełko będzie po przeciwnej stronie ;). A jak się podzielisz jakimś daniem konkretnym (na przykład tu na blogu), to kto wie... może pójdzie w ruch? Pozdrawiam również, licząc że pozwolisz coś zrobić. I kupiłam sobie przepiękną książkę polecaną przez Ciebie "Smaczne zupy". Rewelacja. Dzięki za to pchnięcie :).
Ola1984 05.12.2013 19:29
Borgia, cieszę się, że jednak się odezwałaś ;) Warto podzielić się z innymi swoją opinią. Ja niestety nie posiadam książki pani Marty, choć z pewnością jest ciekawa i inspirująca. Wiem, że wiele osób nie pała miłością do pani Magdy, ja jednak ją lubię. Uważam, że ma charyzmę, wiedzę i doświadczenie kulinarne. Każdy ma prawo do własnego zdania, dlatego cieszę się, że skomentowałaś post :) Pozdrawiam :)
borgia 05.12.2013 13:16
Miałam napisać jedynie: no comment... Bo powiem Ci szczerze - trochę się bałam, że kiedyś pewnie to nastąpi. Należę do grona osób, które delikatnie mówiąc nie przepadają za panią Magdą. Natomiast darzę niezwykłą sympatią jej odwieczną rywalkę, czyli panią Martę Gessler (ciesząc się z posiadania przepięknej książki tejże autorki). Chciałabym powiedzieć dlaczego wolę Martę, ale to przecież kącik poświęcony Magdzie ;). Odezwać się czy nie? Padło jednak na to, że się się odezwę. Zbieżność nazwisk nie jest przypadkowa, ale plotkarą nie jestem, więc zaznaczę tylko, że obie miały ten sam start. Wybrałam to, co mnie bardziej odpowiada, nie wątpiąc, że książka - ta tutaj - to pięknie wydana pozycja i przy okazji propozycja ciekawej historii.
Granita 05.12.2013 09:55
książkę "zażyczyłam" sobie w ubiegłym roku pod choinkę i nie żałuję...To pięknie wydana pozycja, na najwyższych parametrach poligraficznych.Choć z przepisów nie korzystam, to swą estetyką i przejrzystością cieszy oko-lubię ją w wolnych chwilach przeglądać.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak