Książka ma twardą oprawę, liczne zdjęcia i czytelne opisy wykonania potraw. Na ponad 500. stronach znajdziecie przepisy na fantastyczne włoskie specjały, inspiracje na kolacje, obiady i desery, wraz ze sposobem wykonania ich od podstaw. Książka podzielona jest na siedem obszernych rozdziałów: Ciasta i przygotowania wstępne, Sosy, Mięso, Ryby, Warzywa, Owoce i Słodkości. Na końcu książki znajdziecie praktyczny słowniczek, w którym wyjaśnione zostały takie pojęcia jak choćby flambirowanie, glazurowanie czy klarowanie. Dzięki poręcznemu indeksowi produktów i potraw bez problemu znajdziecie interesujące Was danie. To książka, dzięki której poznacie sekrety i techniki przyrządzania potraw kuchni włoskiej na miarę wykwintnej restauracji.
Każdy rozdział poprzedza informacja o sprzęcie potrzebnym do przygotowania konkretnych potraw. Dowiecie się jakich akcesoriów kuchennych będziecie potrzebować do przygotowania domowego makaronu, soczystych pieczeni czy aromatycznych sosów. Nie zabrakło tutaj instrukcji, jak krok po kroku oczyścić owoce morza, filetować ryby, pozbawić mięsa kości czy przygotować pyszne kremy do wykwintnych deserów. W każdym rozdziale znajdziecie także całe mnóstwo apetycznych przepisów na dania mniej i bardziej wykwintne. Czytelny opis sposobu przygotowania przedstawiony w punktach i dodatkowo zawierający zdjęcia, sprawi, że także osoby początkujące bez problemu poradzą sobie z przygotowaniem najbardziej wyszukanych dań. Każdy przepis zawiera także orientacyjny czas przygotowania dania oraz markę wina, które najlepiej pasuje do danej potrawy.
Książka "Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku" to prawdziwe kompendium wiedzy na temat tej (tak lubianej w Polsce) kuchni europejskiej. Już po przeglądnięciu kilku stron zobaczycie, że kuchnia włoska to nie tylko pasty i pizze, ale także cała paleta różnorodnych smaków i aromatów - od apetycznych przystawek, przez owoce morza, aż po nieprawdopodobnie wykwintne desery.
Książka może być świetnym prezentem zarówno dla początkujących kucharzy jak i dla tych, którzy w kuchni świetnie się odnajdują. To jedna z tych książek, do których będę sięgać często. Wiem, że znajdę w niej nie tylko inspiracje kulinarne, ale także ciekawe porady i wskazówki, dzięki którym bez problemu poradzę sobie z przygotowaniem dań na co dzień i od święta.
Tytuł: "Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku"
Oprawa: twarda
Format: 195 x 240
Rok wydania: 2011
Stron: 512
Cena: 59,00 zł