Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Recenzja książki: "Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku"

Kuchnia włoska od lat, nieprzerwanie cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Dzięki tej publikacji przygotowanie takich dań jak włoskie gnocchi, tiramisu czy pizza nie będzie stanowić problemu.

Książka ma twardą oprawę, liczne zdjęcia i czytelne opisy wykonania potraw. Na ponad 500. stronach znajdziecie przepisy na fantastyczne włoskie specjały, inspiracje na kolacje, obiady i desery, wraz ze sposobem wykonania ich od podstaw. Książka podzielona jest na siedem obszernych rozdziałów: Ciasta i przygotowania wstępne, Sosy, Mięso, Ryby, Warzywa, Owoce i Słodkości. Na końcu książki znajdziecie praktyczny słowniczek, w którym wyjaśnione zostały takie pojęcia jak choćby flambirowanie, glazurowanie czy klarowanie. Dzięki poręcznemu indeksowi produktów i potraw bez problemu znajdziecie interesujące Was danie. To książka, dzięki której poznacie sekrety i techniki przyrządzania potraw kuchni włoskiej na miarę wykwintnej restauracji.

Recenzja książki:

Każdy rozdział poprzedza informacja o sprzęcie potrzebnym do przygotowania konkretnych potraw. Dowiecie się jakich akcesoriów kuchennych będziecie potrzebować do przygotowania domowego makaronu, soczystych pieczeni czy aromatycznych sosów. Nie zabrakło tutaj instrukcji, jak krok po kroku oczyścić owoce morza, filetować ryby, pozbawić mięsa kości czy przygotować pyszne kremy do wykwintnych deserów. W każdym rozdziale znajdziecie także całe mnóstwo apetycznych przepisów na dania mniej i bardziej wykwintne. Czytelny opis sposobu przygotowania przedstawiony w punktach i dodatkowo zawierający zdjęcia, sprawi, że także osoby początkujące bez problemu poradzą sobie z przygotowaniem najbardziej wyszukanych dań. Każdy przepis zawiera także orientacyjny czas przygotowania dania oraz markę wina, które najlepiej pasuje do danej potrawy.

Recenzja książki:

Książka "Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku" to prawdziwe kompendium wiedzy na temat tej (tak lubianej w Polsce) kuchni europejskiej. Już po przeglądnięciu kilku stron zobaczycie, że kuchnia włoska to nie tylko pasty i pizze, ale także cała paleta różnorodnych smaków i aromatów - od apetycznych przystawek, przez owoce morza, aż po nieprawdopodobnie wykwintne desery.
Książka może być świetnym prezentem zarówno dla początkujących kucharzy jak i dla tych, którzy w kuchni świetnie się odnajdują. To jedna z tych książek, do których będę sięgać często. Wiem, że znajdę w niej nie tylko inspiracje kulinarne, ale także ciekawe porady i wskazówki, dzięki którym bez problemu poradzę sobie z przygotowaniem dań na co dzień i od święta. 

Tytuł: "Ilustrowana szkoła gotowania. Kuchnia włoska krok po kroku"
Oprawa: twarda
Format: 195 x 240
Rok wydania: 2011
Stron: 512
Cena: 59,00 zł

borgia 30.12.2013 13:19
Dostałam... Niesamowicie intrygujący plin koniecznie muszę zrobić. Ale cieszę się ze wszystkich pierożków tam umieszczonych. I nie tylko pierożków. Dziękuję za polecenie.
Ola1984 03.11.2013 09:20
Książka jest fantastyczna :) Pomimo, że większość technik kulinarnych już opanowałam, uwielbiam ją przeglądać, bo to takie obszerne kompendium wiedzy o kuchni włoskiej i nie tylko :)
borgia 02.11.2013 19:11
Moje pierwsze filetowanie ryby polegało na tym, że Mąż trzymał przede mną wielką księgę z serii, którą zaprezentowałaś nieco wcześniej - "Ryby i owoce morza" (Konemann), a ja z ostrym nożem do filetowania, rybą na desce i trzęsącymi się rękami brałam się do dzieła. Pierwszą rybkę z trzech deczko zmasakrowałam, ale uszło... Sama ją zjadłam na Wigilię, bo rzecz miała miejsce tuż przed. Reszta już poszła gładko. Takie książki lubię. Takie książki uczą. Takie książki sprawiają, że czujesz się jak mistrz kuchni. Jeśli chodzi o kuchnię włoską, to jest ona u mnie na dalszym nieco miejscu, ale bardzo poczytnym. I to nie właśnie dzięki owej pizzy i makaronom. Lubianymi przez nas bardzo. No... może trochę skłamałam. Tortellini, tortelloni, ravioli, agnolotti - bo ja pierogowa jestem do bólu - a to przecież pasta w pełnym calu. I crostini, które w zależności od składników obłożenia smakują z tej samej buły absolutnie inaczej. I... gelato... kremowe, delikatne, sama nazwa sprawiająca, że bardzo zmysłowe. Musi to być fantastyczna książka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak