Recenzja książki "Dieta Agaty"

Opublikowano: 02.11.2013
Autor: Ola1984
Recenzja książki "Dieta Agaty"
Są takie książki kulinarne, do których sięga się często i z przyjemnością. Są takie, które od pierwszych stron pobudzają zmysły, wzmagają apetyt i zachęcają do kulinarnych eksperymentów. Są też takie, jak ta - "Dieta Agaty", która zawiera w sobie to wszystko...i znacznie więcej.

 

Ta książka zauroczyła mnie już w momencie, kiedy po raz pierwszy zobaczyłam jej okładkę. Ciepła, uśmiechnięta buzia autorki skutecznie zachęca do przeglądnięcia wnętrza tej publikacji. Agata Jędraszczak jest autorką kulinarnego bloga kuchniaagaty.pl oraz prowadzącą programy kulinarne na antenie kanału Kuchnia +, a obecnie także autorką tej pełnej inspiracji książki. 
"Dieta Agaty" to książka z przepisami na lekkie, niskokaloryczne, ale przede wszystkim zdrowe posiłki. Taka kuchnia jest mi bardzo bliska i wiele z zamieszczonych tu potraw (w takiej czy innej formie) stale gości na moim stole.


W książce znajdziecie 120 zdrowych i smacznych przepisów na śniadania, przekąski i przystawki, sałatki, zupy i dania główne oraz ciasta, desery i napoje. Przepisy przedstawione w książce są nieskomplikowane i łatwe w przygotowaniu. Z ich wykonaniem z pewnością poradzą sobie osoby, które swą przygodę z gotowaniem dopiero zaczynają. Składniki wykorzystane w przepisach są ogólnodostępne. Przepisy z kolei, jak sama autorka podkreśla, pozbawione są skomplikowanych technik kulinarnych. Wielkim plusem książki są apetyczne zdjęcia, umieszczone przy każdym z przepisów. Ciekawe kadry, soczyste kolory i umiarkowana stylizacja sprawiają wrażenie naturalności i skutecznie pobudzają apetyt.


Każdy przepis poprzedza krótki opis oraz liczba porcji i kaloryczność potrawy. Przejrzysty układ stron i jasna kolorystyka są dużym atutem tej publikacji. 
Niech nie zwiedzie Was jednak słowo dieta w tytule. Nie o restrykcyjną dietę tu chodzi, ale o zdrowy, rozsądny sposób odżywiania. Na próżno, szukać tu przepisów na "sycące" posiłki pokroju tych, w których sałatka z liścia szpinaku, krążka marchewki i źdźbła szczypiorku ma zapewnić utratę 5 kg dziennie. 
"Dieta Agaty", to kuchnia pełna smaków i aromatów, kuchnia łącząca wartościowe składniki i serwująca dania lekkie i zdrowe, czyli takie, które powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie każdego z nas, bez względu na to, czy akurat chcemy zgubić zbędne kilogramy czy słowo dieta jest nam zupełnie obce. Co więcej, autorka w pełni świadoma licznych pokus, które czyhają na każdego z nas, przygotowała świetną alternatywę dla tłustych i kalorycznych fast foodów w postaci zdrowych domowych hamburgerów, pizzy w wersji light czy dań z makaronem w roli głównej. Jest to książka z przepisami odpowiednio skomponowanymi i przemyślanymi. Książka w której zebrane zostały przepisy na kuchnię zdrową i lekką którą można, a wręcz powinno się stosować nie tylko w przypływie chwilowego kaprysu, ale na stałe - konsekwentnie i sumiennie.
Książką jestem szczerze oczarowana i chciałabym w niedługim czasie zobaczyć jej kontynuację, nie ze 120 smakowitymi daniami, ale z nieskończoną ilością równie inspirujących przepisów na potrawy lekkie, zdrowe a zarazem smaczne.

Autor: Agata Jędraszczak
Tytuł: "Dieta Agaty"
Wydawnictwo: Publicat
Stron: 176
Okładka: twarda
Format: 265x205 mm
Cena: 39,90 zł

prymat