Recenzja książki "Czekoladowe słodkości. Torty, ciastka i czekoladki"

W książce znajdziecie ponad 30 inspirujących przepisów. Nie zabrakło tam również krótkiego opisu historii czekolady, porad dotyczących jej wyboru czy sposobu przechowywania. Dzięki praktycznym wzkazówkom przygotujecie idealną, domową polewę, krem do ciasta oraz piękne czekoladowe dekoracje do ozdoby domowych deserów, ciast i babeczek.
Każdy miłośnik czekoladowych słodkości znajdzie w tej książce coś dla siebie.
Przepisy opatrzone są pięknymi, apetycznymi zdjęciami, które pobudzają zmysły i inspirują. Każdy przepis zawiera także informacje dotyczące stopnia trudności i czasu przygotowania konkretnej słodkości. Dla początkujących problem stanowić mogą jednak pewne mało sprecyzowne składniki w niektórych przepisach np. "świeża śmietana", bez informacji o procentowej zawartości tłuszczu. Jednak w większości przepisy przedstawione są w sposób czytelny, przejrzysty i dokładny.
Znajdziecie tutaj przepisy na takie klasyki jak choćby brownies, czekoladowy budyń czy pancakes. Spragnionych kuchennych eksperymentów zainteresuje z pewnością czekoladowa kiełbasa czy ciastka syberyjskie, a dla tych bardziej wprawionych w domowych wypiekach przygotowano kilka pomysłów na pyszne czekoladowe torty, w tym przepis na znany tort Sachera.
Książka z pewnością zadowoli miłośników czekolady i słodkich wypieków. Dzięki ładnemu wydaniu może być świetnym upominkiem dla bliskiej osoby - kolekcjonera książek kulinarnych lub kogoś, kto stawia swe pierwsze kroki w kuchni.
Dla mnie książka jest skarbnicą inspiracji opatrzoną pięknymi zdjęciami i zamkniętą w estetycznej oprawie. Właściwie ciężko zdecydować się, który z przepisów wypróbować jako pierwszy, ponieważ każdy zasługuje na uwagę i realizcję.
Tytuł: Czekoladowe słodkości
Stron: 96
Tłumaczenia: Zofia Pająk
Rok wydania: 2012
Format: 190x190 mm
Cena: 24,90 zł