Recenzja książki Anny Starmach "Pyszne 25"

Opublikowano: 23.11.2013
Autor: Ola1984
Recenzja książki Anny Starmach "Pyszne 25"
Jeśli wciąż brakuje Wam czasu lub dysponujecie ograniczonym budżetem, a chcielibyście wyczarować smaczny i niedrogi posiłek dla całej rodziny, koniecznie sięgnijcie po książkę Anny Starmach "Pyszne 25".

 

Anna Starmach jest zwyciężczynią konkursu "Gotuj o wszystko" organizowanym przez Dzień dobry TVN, absolwentką renomowanej, francuskiej szkoły Le Cordon Bleu oraz jurorką kulinarnego programu Masterchef. Na antenie TVN Style prowadzi kulinarny program "Pysznie 25", a obecnie pod tym samym tytułem wydała książkę z przepisami na dania, których przygotowanie nie zajmie więcej niż 25 minut, a całkowity koszt potrawy nie przekroczy 25 złotych. 

Recenzja książki Anny Starmach \

Wśród 70 smakowitych propozycji znajdziecie przepisy na pyszne śniadania, przekąski, dania główne i desery, które cieszą oko i skutecznie pobudzają kubki smakowe. Książka wydana jest w miękkiej oprawie. Podzielona została na trzy główne rozdziały: "Na słono", "Na słodko" oraz "Niezbędnik", w którym umieszczono kilka porad kulinarnych ułatwiających przygotowanie posiłków. Każdy z przepisów rozpoczyna się krótkim wstępem. Podana jest liczba porcji, a apetyczne, utrzymane w prostej stylizacji zdjęcia potraw skutecznie zachęcają do ich przygotowania.

Recenzja książki Anny Starmach \

Nie znajdziecie tu jednak przepisy na skomplikowane i wykwintne dania. To przepisy proste w przygotowaniu i nie zawierające więcej, niż kilka składników. Dzięki temu z ich przygotowaniem z pewnością poradzą sobie osoby, które swą przygodę z gotowaniem dopiero zaczynają. W części "Na słono" na uwagę w szczególności zasługuje risotto z zielonym groszkiem i pesto, piersi kurczaka w sosie grzybowym, chili con carne oraz pizza z patelni. Z kolei w rozdziale "Na słodko" nie sposób oprzeć się takim pysznościom jak choćby: tosty francuskie, clafoutis, tiramisu czy kokosanki. Dużym plusem zebranych tu przepisów jest możliwość ich dowolnego modyfikowania według własnego smaku (do czego zresztą sama autorka książki zachęca).

Kuchnia pełna kolorów, smaków i aromatów jest mi bardzo bliska. W kuchni Anny Starmach (podobnie jak w mojej) królują warzywa, sałaty, świeże zioła, ryby i aromatyczne przyprawy. Większość z zebranych tu przepisów znam i często przygotowuję, w podobny sposób jak autorka książki. Publikację "Pyszne 25" gorąco polecam, szczególnie osobom początkującym, ale także tym, którym wciąż brakuje czasu i pomysłu na szybkie, proste i smaczne dania w przystępnej cenie.

prymat