Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Recenzja książki Anny Starmach "Pyszne 25"

Jeśli wciąż brakuje Wam czasu lub dysponujecie ograniczonym budżetem, a chcielibyście wyczarować smaczny i niedrogi posiłek dla całej rodziny, koniecznie sięgnijcie po książkę Anny Starmach "Pyszne 25".

 

Anna Starmach jest zwyciężczynią konkursu "Gotuj o wszystko" organizowanym przez Dzień dobry TVN, absolwentką renomowanej, francuskiej szkoły Le Cordon Bleu oraz jurorką kulinarnego programu Masterchef. Na antenie TVN Style prowadzi kulinarny program "Pysznie 25", a obecnie pod tym samym tytułem wydała książkę z przepisami na dania, których przygotowanie nie zajmie więcej niż 25 minut, a całkowity koszt potrawy nie przekroczy 25 złotych. 

Recenzja książki Anny Starmach

Wśród 70 smakowitych propozycji znajdziecie przepisy na pyszne śniadania, przekąski, dania główne i desery, które cieszą oko i skutecznie pobudzają kubki smakowe. Książka wydana jest w miękkiej oprawie. Podzielona została na trzy główne rozdziały: "Na słono", "Na słodko" oraz "Niezbędnik", w którym umieszczono kilka porad kulinarnych ułatwiających przygotowanie posiłków. Każdy z przepisów rozpoczyna się krótkim wstępem. Podana jest liczba porcji, a apetyczne, utrzymane w prostej stylizacji zdjęcia potraw skutecznie zachęcają do ich przygotowania.

Recenzja książki Anny Starmach

Nie znajdziecie tu jednak przepisy na skomplikowane i wykwintne dania. To przepisy proste w przygotowaniu i nie zawierające więcej, niż kilka składników. Dzięki temu z ich przygotowaniem z pewnością poradzą sobie osoby, które swą przygodę z gotowaniem dopiero zaczynają. W części "Na słono" na uwagę w szczególności zasługuje risotto z zielonym groszkiem i pesto, piersi kurczaka w sosie grzybowym, chili con carne oraz pizza z patelni. Z kolei w rozdziale "Na słodko" nie sposób oprzeć się takim pysznościom jak choćby: tosty francuskie, clafoutis, tiramisu czy kokosanki. Dużym plusem zebranych tu przepisów jest możliwość ich dowolnego modyfikowania według własnego smaku (do czego zresztą sama autorka książki zachęca).

Kuchnia pełna kolorów, smaków i aromatów jest mi bardzo bliska. W kuchni Anny Starmach (podobnie jak w mojej) królują warzywa, sałaty, świeże zioła, ryby i aromatyczne przyprawy. Większość z zebranych tu przepisów znam i często przygotowuję, w podobny sposób jak autorka książki. Publikację "Pyszne 25" gorąco polecam, szczególnie osobom początkującym, ale także tym, którym wciąż brakuje czasu i pomysłu na szybkie, proste i smaczne dania w przystępnej cenie.

Ola1984 26.11.2013 18:52
Myślę, że najlepiej obciążyć świętego Mikołaja :)
borgia 26.11.2013 10:07
Oczywiście. Zwłaszcza wtedy, gdy się okazuje, że to może zająć na jedyne 25 minut. Bo chili con carne zawsze robię znacznie dłużej :). Wczoraj obejrzałam "Prosto z targu". Zastanawiam się teraz, kogo by tu nią obciążyć... ;).
Ola1984 25.11.2013 19:39
borgia ja zdecydowaną większość książek wygrałam w konkursach lub dostałam od wydawnictw do recenzji. Książka "Pysznie25" jest ciekawa, bo często jest tak, że wymyślając nowe potrawy zapominamy o tych prostych, najbardziej popularnych, więc czasem warto sięgnąć po taką publikację, aby przypomnieć sobie te trochę zapomniane, a często też niedocenione smaki.
borgia 24.11.2013 22:29
Książka rzeczywiście fajnie wydana. Ja ją oglądnęłam i odłożyłam. Dlaczego? Właśnie powodem jest to, o czym piszesz. Dużo rzeczy znam i robię po swojemu. I choć wcale się nie zrażam do cudzych wersji - bo zawsze można zrobić coś lepiej - to jednak wróciła ta książka na swoje miejsce. Może i źle?
miszelka 24.11.2013 13:45
Czytałam (jeżeli można czytać książki kucharskie :) i bardzo mi się podobają propozycje autorki. Najbardziej półpłynne ciasto czekoladowe, mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak