Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki na bardzo słodko..

Nic tak nie poprawia humoru w zimne dni jak zapach ciepłych, słodkich placuszków z cynamonem...i najlepiej kubek kakao! A dla łasuchów takich jak ja polecam domową konfiturę lub dżem...pychota!
Składniki:
  • dwa jabłka
  • 3 jajka
  • 8g cukru waniliowego (niepełna duża łyżka)
  • szczypta soli
  • 9 dużych łyżek mąki
  • 3 łyżeczki cukru (ja daję brązowy cukier)
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • 1/3 szklanki mleka
  • olej
  • cynamon (ok. 1 mała łyżeczka)

Racuszki na bardzo słodko..

Oddzielam żółtka od białek. Białka miksuje - ubijam ze szczyptą soli. W tym czasie obieram i kroję jabłka na drobne kostki. Do ubitych białek dodaję wodę gazowaną, cukier waniliowy, trochę mąki (nadal miksując) następnie mleko, żółtka i ponownie trochę mąki (razem około 9 łyżek) .Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodajcie trochę wody gazowanej jeśli zbyt rzadkie trochę mąki. Na koniec wyłączam mikser i dodaje pokrojone jabłka oraz cynamon i mieszam już delikatnie łyżką. Smażę na rozgrzanym oleju małe racuszki. Podaję z cukrem pudrem lub z owocami lub z konfiturką :)
Smaczności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak