Rabarbarowe smakołyki
Rabarbar - kojarzył mi się zawsze z dzieciństwem i kubkiem cukru. Jako dzieci i chyba raczej nie tylko ja tak robiłam, jadłam rabarbar maczany w cukrze. Przez lata smak się zmienił i unikałam go w takiej postaci. Jadłam go od czasu do czasu w placku biszkoptowym, który piekła moja mama.
Za namową moich dzieci wzięłam kilkanaście łodyg rabarbaru od teściowej, niezapomniając o tym, że sadzonki też dostałam...
Oto pierwsza rabarbarowa propozycja.
Piaskowa babka z rabarbarem
Składniki:
3 łodygi rabarbaru,
4 jajka,
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru kryształu,
250 g margaryny,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Margarynę miksujemy z cukrem.
Wbijamy jajka. Miksujemy aby uzyskać jednolite ciasto.
Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Miksujemy nadal około 10 minut.
Rabarbar myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na 3 cm kawałki.
Ciasto przelewamy do formy babki wysmarowanej olejem i posypanej mąką .
Wykładamy kawałki rabarbaru na wierzch ciasta.
Pieczemy babkę w temperaturze 175 stopni przez 50 -55 minut.
Posypujemy cukrem pudrem.
Kolejna propozycja dla lubiących muffinki.
Muffinki z rabarbarem i żurawiną
Składniki;
2 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki oleju,
1 szklanka mleka,
2 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki cukru
3 łodygi rabarbaru,
żurawina suszona,
olej do smarowania formy,
mąka do formy
Suche składniki łączymy w jednej misce, mokre w drugiej.
Następnie łączymy je ze sobą i dokładnie mieszamy łyżką .
Formę do muffinek smarujemy olejem i posypujemy delikatnie mąką .
Przelewamy gotowe ciasto do 2/3 wysokości.
Rabarbar kroimy na 2 cm kawałki i wrzucamy na wierzch surowego ciasta.
Wkładamy pomiedzy niego żurawinę.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut w temp 170 stopni C.
Wychodzi 12 muffinek.
A teraz pyszne ciasto, połączenie słodyczy z lekka kwaskowatością rabarbaru.
Ciasto z rabarbarem pod bezową pierzynką
I WARSTWA - ciasto,
100 g margaryny miękkiej
szczypta soli,
100 g cukru pudru
6 łyżek mleka,
150 g mąki pszennej
50 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 żółtka,
II WARSTWA,
3 białka,
150 g cukru kryształ,
4 łyżki wiórek kokosowych kolorowych,
2 łyżki płatków migdałowych
2 łyżki mąka do formy,
2 łyżeczki margaryny do formy,
400 g rabarbaru
Z podanych składników robimy ciasto:
Miksujemy margarynę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka.
Dokładnie łączymy ze sobą . Na koniec wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wylewamy ciasto do tortownicy wyłożonej folią aluminiową , posmarowaną margaryną i posypaną mąką.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i podpiekamy 15 minut.
Międzyczasie ubijamy białka na sztywno, dodajemy pod koniec cukier kryształ i ubijamy aż białka będę lśniące. Rabarbar myjemy, suszymy i kroimy w kosteczke 1,5 cm.
Mieszamy z ubitymi białkami.
Mieszamy dokładnie białka dosypując do masy pod koniec wiórka kokosowe, ja użyłam pomarańczowych.
Na upieczone ciasto wykładamy mase z białek i owoców. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy tortownice do nagrzanego piekarnika i pieczemy kolejne 30 minut.
Życzę smacznego !!