Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rabarbarowe smakołyki

Rabarbar każdemu znany od wielu lat przez niektórych zapomniany. Ja odkryłam go na nowo.

    Rabarbarowe smakołyki



Rabarbar - kojarzył mi się zawsze z dzieciństwem i kubkiem cukru. Jako dzieci i chyba raczej nie tylko ja tak robiłam, jadłam rabarbar maczany w cukrze. Przez lata smak się zmienił i unikałam go w takiej postaci. Jadłam go od czasu do czasu w placku biszkoptowym, który piekła moja mama.

Za namową moich dzieci wzięłam kilkanaście łodyg rabarbaru od teściowej, niezapomniając o tym, że sadzonki też dostałam...

 

Oto pierwsza rabarbarowa propozycja.

 

                            Piaskowa babka z rabarbarem

 

 

Rabarbarowe smakołyki


Składniki:

3 łodygi rabarbaru,
 4 jajka,
 2 szklanki mąki pszennej
 1 szklanka cukru kryształu,
 250 g margaryny,
 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier puder do posypania

 

 Sposób przygotowania:

Margarynę miksujemy z cukrem.
Wbijamy jajka. Miksujemy aby uzyskać jednolite ciasto.
 Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
 Miksujemy nadal około 10 minut.
 Rabarbar myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na 3 cm kawałki.
 Ciasto przelewamy do formy babki wysmarowanej olejem i posypanej mąką .
 Wykładamy kawałki rabarbaru na wierzch ciasta.
 Pieczemy babkę w temperaturze 175 stopni przez 50 -55 minut.
 Posypujemy cukrem pudrem.

 

 

                                   Kolejna propozycja dla lubiących muffinki.

 

 

                    Muffinki z rabarbarem i żurawiną

 

        Rabarbarowe smakołyki

 

Składniki;

2 szklanki mąki  pszennej,
 1/2 szklanki oleju,
 1 szklanka mleka,
 2 jajka,
 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
 4 łyżki cukru
 3 łodygi rabarbaru,
żurawina suszona,
olej do smarowania formy,
mąka do formy

 

Suche składniki łączymy w jednej misce, mokre w drugiej.
Następnie łączymy je ze sobą i dokładnie mieszamy łyżką .
Formę do muffinek smarujemy olejem i posypujemy delikatnie mąką .
Przelewamy gotowe ciasto do 2/3 wysokości.
Rabarbar kroimy na 2 cm kawałki i wrzucamy na wierzch surowego ciasta.
Wkładamy pomiedzy niego żurawinę.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut w temp 170 stopni C.
Wychodzi 12 muffinek.

 

 

A teraz pyszne ciasto, połączenie słodyczy z lekka kwaskowatością rabarbaru.


 

             Ciasto z rabarbarem pod bezową pierzynką

 

 

      Rabarbarowe smakołyki

 

I WARSTWA - ciasto,


 100 g margaryny miękkiej
 szczypta soli,
 100 g cukru pudru
 6 łyżek mleka,
 150 g mąki pszennej
 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000,
 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
 3 żółtka,

 II WARSTWA


 3 białka,
 150 g cukru kryształ,
 4 łyżki wiórek kokosowych kolorowych,
 2 łyżki płatków migdałowych
 2 łyżki mąka do formy,
 2 łyżeczki margaryny do formy,
 400 g rabarbaru

 

Z podanych składników robimy ciasto:

Miksujemy margarynę z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka.

Dokładnie łączymy ze sobą . Na koniec wsypujemy obie mąki, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wylewamy ciasto do tortownicy wyłożonej folią aluminiową , posmarowaną margaryną i posypaną mąką.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i podpiekamy 15 minut.

Międzyczasie ubijamy białka na sztywno, dodajemy pod koniec cukier kryształ i ubijamy aż białka będę lśniące. Rabarbar myjemy, suszymy i kroimy w kosteczke 1,5 cm.

Mieszamy z ubitymi białkami. 

Mieszamy dokładnie białka dosypując do masy pod koniec wiórka kokosowe, ja użyłam pomarańczowych. 

Na upieczone ciasto wykładamy mase z białek i owoców. Posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy tortownice do nagrzanego piekarnika i pieczemy kolejne 30 minut.

 

                                                              Życzę smacznego !!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak