Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rabarbarowa kostka

Sezon na rabarbar uważam za otwarty.
Biszkopt, masa budyniowa i masa rabarbarowa to świetne połączenie.
Do masy z rabarbaru możecie użyć dowolnej galaretki ale ważne jest aby była zielona.
Na dodatek oprócz tego, że ciacho jest smaczne ładnie się prezentuje.
A najpierw przecież jemy oczami.
Jeśli więc nie macie pomysłu na ciacho na weekend może się skusicie na moją propozycję i upieczecie takie cudo.
 
RABARBAROWA KOSTKA
 
Rabarbarowa kostka

Biszkopt :
5 jajek 
3 łyżki mąki pszennej typ 500 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szk cukru
2 łyżki cukru waniliowego
 
Masa rabarbarowa :
5 łodyg rabarbaru 
1 szk wody
2 galaretki ( zielone )
 
Masa budyniowa :
400 ml mleka 3,2 % 
1 budyń waniliowy
125 g miękkiego masła 
4 łyżki cukru
 
Polewa :
3/4 szk cukru pudru
4 łyżki śmietany 18 % ( słodkiej )
odrobina zielonego barwnika spożywczego
 
Białka oddzielić od żółtek, potem białka ubić na sztywną pianę w trakcie ubijania dodawać porcjami cukier.
Gdy piana jest ubita dodawać po jednym żółtku a gdy masa będzie puszysta dodawać po łyżce mąki zmieszane i przesiane z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie mieszać rózgą.
Masę wyłożyć do blaszki o wymiarach 22 x 29 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 40 minut w 150 stopniach.
Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa placki.
 
W szerokim rondlu umieścić obrany i pokrojony rabarbar, wlać wodę i gotować aż rabarbar się lekko rozpadnie.
Zdjąć rondel z ognia i wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać.
Wystudzić i zostawić do lekkiego ścięcia.
 
2/3 mleka wlać do opłukanego zimną wodą garnka, dodać cukier i zagotować.
W pozostałym mleku wymieszać budyń i wlać mieszankę do gotującego się mleka.
Mieszać i gotować do zgęstnienia budyniu.
Potem dokładnie zakryć budyń folią spożywczą i zostawić do wystudzenia.
Gdy budyń wystygnie masło utrzeć a potem porcjami dodawać budyń i dokładnie wymieszać na gładką masę.
 
Pierwszy placek ułożyć w blaszce, w której piekł się biszkopt ale razem z papierem ( ułatwia to wyjęcie ciasta z blaszki ).
Nasączyć wodą z sokiem z cytryny i wyłożyć tężejący rabarbar, rozprowadzić po cieście ale nie za równo.
Wstawić blaszkę do lodówki na 15 minut a potem na rabarbar wyłożyć masę budyniową i zakryć nasączonym drugim plackiem.
 
Składniki na polewę dokładnie wymieszać ale bez barwnika.
Polać polewą ciasto ale trochę polewy zostawić, dodać do niej barwnik.
Gdy biała polewa lekko stężeje na cieście polać dekoracyjnie zielonym barwnikiem.
Ciasto odstawić w chłodne miejsce do związania ciasta.
Przed podaniem kroić w kostkę.
 
Rabarbarowa kostka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak