Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rabarbar-moje ostatnie odkrycie

Nieco cierpki smak, niesamowity aromat jednym słowem RABARBAR.

Rośnie sobie w ogródku mojego teścia i nie zwraca na siebie zbytnio uwagi przeciętnego przechodnia.Niepozorny?To faktale jakie z niego można wyczarować cuda.
Zobaczcie sami:

 

Ciasto z rabarbarem

  • 4 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 0,5 szkl oleju
  • 1,5 szkl mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu waniliowego (pominęłam, bo wanilię dałam z cukrem)
  • 50 dkg owoców
  • cukier puder do posypania
 

 rabarbar-moje ostatnie odkrycie

Białka ubij na sztywną pianę,dodając stopniowo cukier, a potem żółtka. Dodaj olej i zmiksuj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy i wszystko wymieszaj.Przelej ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.Na wierzch ułóż pokrojony rabarbar.

 Piecz przez godzinę w 170°C z termoobiegiem.

kompot z rabarbarem z cynamonem i goździkami

Składniki:

·         200 gram rabarbaru

·         5 łyżek cukru brązowego

·         1 łyżeczka cynamonu mielonego

·         2 sztuki gożdzików

·         1 litr wody

·         Sok z połowy cytryny

rabarbar-moje ostatnie odkrycie 

Kroimy obrany rabarbar w kosteczkę,dodajemy sok z cytyny, przyprawy i cukier.Zalewamy wodą.Po zagotowaniu trzymamy na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut.
Podajemy schłodzony
Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak