Rośnie sobie w ogródku mojego teścia i nie zwraca na siebie zbytnio uwagi przeciętnego przechodnia.Niepozorny?To faktale jakie z niego można wyczarować cuda. Ciasto z rabarbarem
Zobaczcie sami:
Białka ubij na sztywną pianę,dodając stopniowo cukier, a potem żółtka. Dodaj olej i zmiksuj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i aromat waniliowy i wszystko wymieszaj.Przelej ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.Na wierzch ułóż pokrojony rabarbar.
Piecz przez godzinę w 170°C z termoobiegiem.
kompot z rabarbarem z cynamonem i goździkami
Składniki:
· 200 gram rabarbaru
· 5 łyżek cukru brązowego
· 1 łyżeczka cynamonu mielonego
· 2 sztuki gożdzików
· 1 litr wody
· Sok z połowy cytryny
Kroimy obrany rabarbar w kosteczkę,dodajemy sok z cytyny, przyprawy i cukier.Zalewamy wodą.Po zagotowaniu trzymamy na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut.
Podajemy schłodzony
Smacznego!