Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rabarbar – zapomniane warzywo z ogrodu

Rabarbar, a raczej rzewień bo to jest poprawna nazwa większości z nas kojarzy się z dzieciństwem. Któż z nas nie biegał z łodygą tej rośliny w jednej ręce i nie zanurzał jej co chwila w cukrze..

Rabarbar – zapomniane warzywo z ogrodu

Dla mnie rabarbar to kwintesencja wiosny.. zapowiedź ciepłych, majowych dni..

Kiedyś rabarbar można było spotkać na każdej działce, teraz coraz rzadziej jest uprawiany chociaż ostatnio wraca do łask.

Rabarbar to bylina, która jest warzywem. Przez swój charakterystyczny smak, lekko kwaskowaty czasami słodkawy oraz zastosowanie – najczęściej rabarbar jest składnikiem ciast, kompotów czy deserów przez wielu błędnie uważany jest za owoc.

Rabarbar – zapomniane warzywo z ogrodu

 

ODMIANY RABARBARU I ZASTOSOWANIE:

Rabarbar ogrodowy – jest jednym z najwcześniejszych warzyw polowych/ogrodowych. Ogonki liściowe (przez wielu zwane po prostu łodygami) wykorzystujemy w kuchni głównie wiosną (do końca czerwca), bo później wyroby z wykorzystaniem rabarbaru stają się gorzkie i niesmaczne. Najczęściej przygotowujemy z rabarbaru kompoty, dżemy, marmolady lub kisiele. Idealnie smakuje jako dodatek do ciast i deserów. Co odważniejsi sięgają po to warzywo przygotowując sałatki, domowe wino lub wykorzystują je jako dodatek do mięs. Mało kto wie, że odwar z rabarbaru może być wykorzystywany zamiast octu – sok z rabarbaru ma bowiem wysokie pH. O smaku rabarbaru decyduje zawartość w ogonkach kwasów organicznych: jabłkowego, cytrynowego, octowego, bursztynowego oraz szczawiowego.

Rabarbar lekarski zwany też chińskim – do dnia dzisiejszego w Chinach znajduje się w pierwszej pięćdziesiątce najważniejszych roślin leczniczych. Do wyrobu preparatów zielarskich wykorzystujemy korzenie (karpę). Jest skuteczny przy bólach zębów – usmażony korzeń z rabarbaru moczy się w alkoholu. Powstałą nalewką nasącza się wacik lub gazę i przykłada na bolący ząb. Dodatkowo ma działanie przeczyszczające i przeciwzapalne. A ostatnio coraz częściej mówi się, że rabarbar dzięki zawartej rapontygeninie może być lekiem hamującym rozwój nowotworów.

Rabarbar – zapomniane warzywo z ogrodu

 

WARTOŚCI ODŻYWCZE:

Rabarbar jest źródłem przede wszystkim witaminy C, dodatkowo zawiera również witaminę A i E. To warzywo jest również źródłem potasu, wapnia, żelaza oraz kwasu foliowego. Odmładza skórę i łagodzi trądzik. Zawarte w nim kwasy cytrynowy oraz jabłkowy, mają właściwości odkażające i oczyszczające, dlatego polecany jest w wiosennych dietach mających na celu oczyszczenie naszego organizmu z toksyn.

Dodatkowo rabarbar ma dużo szczawianów i dlatego nie powinny go często jadać osoby, które mają kłopoty z układem moczowym, zwłaszcza z nerkami. Jednak spokojnie, wbrew powszechnym opiniom, jego umiarkowane spożycie – ograniczające się zresztą do kilku tygodni w roku – nie stanowi zagrożenia dla organizmu człowieka!

Ja osobiście zachęcam to spożywania rabarbaru!

Rabarbar – zapomniane warzywo z ogrodu

 

PRZEPISY: 

1. Drożdżówki z rabarbarem i migdałami

Rabarbar – zapomniane warzywo z ogrodu

Przepis znajdziesz (TUTAJ)

 

 

2. Tarta z rabarbarem i truskawkami z bezową pianką

Rabarbar – zapomniane warzywo z ogrodu

Przepis znajdziesz (TUTAJ)

Kuchnia Marty 06.05.2015 07:06
Dziękuję Karino! :*
Malinka 05.05.2015 21:18
Smacznie i ładnie u Ciebie :)...Tak wiosennie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak