Często wracając do domu z pracy czy uczelni mamy ochotę na ciepły, szybki posiłek, tym bardziej teraz, gdy na dworze zimo i szybko robi się ciemno.
Gdy w lodówce brak obiadu idealnie sprawdzi się danie przygotowane w całości na patelni. Wystarczy ryż , makaron , kasza, warzywa, mięso i przyprawy, czyli to, co akurat znajdziemy w kuchennych szafkach lub w lodówce.
Danie z patelni przygotujemy szybko, bez długiego stania w kuchni i brudzenia mnóstwa naczyń, a do tego możemy zajadać je prosto z naczynia, w którym smażyliśmy, nawet jeśli obok czeka kolejna głodna osoba, wystarczą tylko widelce i kubki z gorącym napojem.
Zapraszam na propozycję dań z patelni:
Ryż smażony z warzywami i polędwiczką wieprzową
Składniki:
200 g białego ryżu (2 saszetki)
1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500g)
500 g małych pieczarek
1 biała część pora
garść porwanych liści jarmużu
1 łyżka masła
2 łyżki oleju z płatkami chili
1 łyżka ulubionych ziół
1 łyżeczka curry
sól świeżo mielona
pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
1.Polędwiczkę umyć, osuszyć. Ostrym nożem usunąć błonki. Olej z płatkami chili wymieszać z łyżeczką soli, pieprzu oraz z ziołami. Natrzeć marynatą mięso, odstawić na 1-2 godz. pod przykryciem do lodówki.
2. Ryż ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, pozostawić na durszlaku do całkowitego osuszenia.
3. Pieczarki umyć, obrać, pokroić w czwórki. Pora naciąć wzdłuż, dokładnie umyć, osuszyć, następnie pokroić w plasterki.
4. Rozgrzać suchą patelnie. Zamarynowaną polędwiczkę pokroić w cienkie plastry, smażyć na rumiano z każdej strony.
5. Do mięsa dodać masło oraz warzywa , smażyć do momentu odparowania większości płynów.
6. Dołożyć ryż, doprawić curry, świeżo mieloną solą i pieprzem. Smażyć ryż na rumiano.
7. Liście jarmużu umyć, osuszyć. Dodać do ryżu, wymieszać, smażyć kolejne 5 min. Danie podawać gorące.
Filet z kurczaka duszony w śmietanie ze świeżymi ziołami
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
sól, pieprz
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
2 łyżki oleju kokosowego
400 ml słodkiej śmietany 30%
1 pęczek mieszanki świeżych ziół: bazylii, oregano, majeranku, rozmarynu, lubczyku, stewii, kopru
Przygotowanie:
1. Piersi umyć, osuszyć, przekroić każdą na pół wzdłuż, oprószyć solą, pieprzem oraz suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią.
2.Na patelni rozgrzać olej kokosowy, smażyć mięso na rumiano z obu stron.
3. Zmniejszyć ogień do minimum, wlać słodką śmietankę, dusić piersi do redukcji 1/2 płynu.
4. Zioła umyć, osuszyć, posiekać drobno. Dodać do mięsa, dusić kolejne 10 min. Podawać np. ryżem, makaronem lub z młodymi ziemniakami polanymi masłem, do których świetnie pasuje sos śmietanowo-ziołowy.
Warzywna patelnia z indykiem i sosem jogurtowo-ziołowym
Składniki:
0,5 kg małych ( młodych) ziemniaków
300 g fileta z indyka
750 g mrożonych warzyw wiosennych ( groszek, kukurydza, marchew, cebulka perłowa, pieczarki, papryka)
1 łyżka ziół sałatkowych
1 łyżka przyprawy pikantnej do drobiu
przyprawa do ziemniaków
sól, pieprz
Sos jogurtowo-ziołowy:
250 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka posiekanego kopru
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka posiekanych liści bazylii
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki pieprzu
olej rzepakowy
Przygotowanie:
1. Ziemniaki wyszorować, opłukać pod bieżącą wodą. Pokroić na 1-2 cm plastry. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, usmażyć plastry ziemniaków na rumiano z obu stron z dodatkiem przyprawy do ziemniaków.
2. Filet z indyka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek, pokroić w kostkę. Łyżkę oleju rzepakowego połączyć z przyprawą do drobiu , wymieszać z mięsem. Do usmażonych ziemniaków dodać indyka.
3. Gdy mięso będzie rumiane dodać mrożone warzywa, smażyć na wolnym ogniu do odparowania płynów. Doprawić ziołami do sałatek, solą i pieprzem.
4.Sos jogurtowo-ziołowy: Do jogurtu dodać zioła, doprawić pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wymieszać. Warzywa podawać polane sosem.
Smażone ziemniaki z obiadu
Składniki:
Ok 500 g ugotowanych ziemniaków
1 pętko kiełbasy śląskiej
1 cebula
1/2 pęczka koperku
3 plasterki sera żółtego
1/2 łyżeczki pieprzu
2 łyżki ketchupu
Przygotowanie:
1. Kiełbasę pokroić w plasterki -wymieszać z ketchupem, cebulę w kosteczkę -podsmażyć na odrobinie oleju.
2. Dodać ziemniaki posiekany koperek i pieprz smażyć do zarumienienie się ziemniaków (można je odrobinę podziabać widelcem)
3. Ser pokroić w malutką kostkę, wsypać na patelnię, wymieszać - wyłączyć gaz. Podać np. z ketchupem.
Warzywa z patelni z jajkiem i serem
Składniki:
1 opakowanie warzyw na patelnię (450 g)
100 g mrożonej fasolki szparagowej
2-3 kostki brykietu szpinaku mrożonego
2 jajka
100 g tartego sera żółtego
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka przyprawy gyros
1/2 łyżeczki chili
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzać masło, przełożyć wszystkie warzywa, gdy zmiękną doprawić.
2. Jajka rozbełtać - przelać na patelnię, połączyć składniki.
3. Wierzch posypać serem żółtym, podawać gorące.