CIASTO PYSIO
Składniki:
CIASTO
0,5 szkl cukier,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżka ocet
1 szkl mąka pszenna
6 szt jajek
1 łyżka mąka ziemniaczana
KREM
4 łyżeczki żelatyna,
2 szkl śmietana 30%,
3 opak budyń waniliowy,
4 szkl sok zielony pysio,
1 opak wiórki kokosowe
3 łyżki cukru
BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek
Ubić białka z cukrem na sztywno, do ubitej piany dodawać po trochu żółtka,ocet i na końcu mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając.
Piec 25 minut w 180 stop. na dużej blasze.
KREM
Proszek budyniowy rozmieszać w 2 szkl soku.
Pozostały sok zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń.
Gotować aż zgęstnieje.
Żelatynę namoczyć, gdy napęcznieje rozpuścić, podgrzewając.
Śmietankę ubić, połączyć z żelatyną.
Ciasto przekroić na 2 placki, spodni placek posmarować gorącym budyniem, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć, wierzch i boki posmarować bitą śmietaną.
Posypać wiórkami kokosowymi.
Wstawić do lodówki na 3 godz.