Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PYSIO

Na poprawę sobotniego nastroju polecam ciasto z kokosem. Tym ciastem zachwyca się cała moja rodzina. Pyszne, biszkoptowe ciasto z kremem budyniowym

CIASTO  PYSIO
PYSIO


Składniki:

CIASTO
0,5 szkl cukier,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżka ocet
1 szkl mąka pszenna 
6 szt jajek
1 łyżka mąka ziemniaczana

 KREM

4 łyżeczki żelatyna,

2 szkl śmietana 30%,

3 opak budyń waniliowy,

4 szkl sok zielony pysio,

1 opak wiórki kokosowe
3 łyżki cukru

BISZKOPT

Białka oddzielić od żółtek

Ubić białka z cukrem na sztywno, do ubitej piany dodawać po trochu żółtka,ocet i na końcu mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając.

Piec 25 minut w 180 stop. na dużej blasze.

KREM

Proszek budyniowy rozmieszać w 2 szkl soku.

Pozostały sok zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń.

Gotować aż zgęstnieje.

Żelatynę namoczyć, gdy napęcznieje rozpuścić, podgrzewając.

Śmietankę ubić, połączyć z żelatyną.

Ciasto przekroić na 2 placki, spodni placek posmarować gorącym budyniem, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć, wierzch i boki posmarować bitą śmietaną.

Posypać wiórkami kokosowymi.

Wstawić do lodówki na 3 godz.

 

 








 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak