Przyrządzamy potrawy na grillu, czyli majowe spotkania przy grillu cz.3

Opublikowano: 12.05.2011
Autor: anemon
Przyrządzamy potrawy na grillu, czyli majowe spotkania przy grillu cz.3
Aby mięso do grillowania dobrze skruszało, warto je w przeddzień zamarynować w aromatycznej marynacie i przechowywać w chłodnym miejscu.

MARYNATY DO POTRAW Z GRILLA

Do kotletów wieprzowych

¼ szk. piwa

¼ szk. oleju

1 łyżka octu winnego

1 łyżka musztardy

2 posiekane dymki /razem ze szczypiorkiem/

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

2 listki laurowe

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

Do drobiu

½ szk. oleju

sok z 1 cytryny

skórka otarta z 1 cytryny

3 łyżki posiekanych świeżych ziół /natka, koperek, szałwia, rozmaryn/

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

 

Do żeberek wieprzowych

2/3 szk. sosu sojowego

¼ szk. sherry

¼ szk. białego octu winnego

1/3 szk. cukru

2 łyżki startego imbiru

2/3 szk. jasnego piwa

Wymieszać w rondelku składniki marynaty i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż pozostanie trochę więcej niż 1 szklanka płynu. Ostudzoną marynatą pokryć żeberka, przykryć i odstawić na całą noc do lodówki.

Do łososia

¼ szk. wódki

1/3 szk. soku z cytryny

1 łyżka skórki otartej z cytryny

¼ szk. oleju rzepakowego

¼ szk. oliwy z oliwek

¼ szk. posiekanego koperku

¼ szk. posiekanego szczypiorku

½ łyżeczki cukru

świeżo mielony pieprz

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.

 

 

prymat