MARYNATY DO POTRAW Z GRILLA
Do kotletów wieprzowych
¼ szk. piwa
¼ szk. oleju
1 łyżka octu winnego
1 łyżka musztardy
2 posiekane dymki /razem ze szczypiorkiem/
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 listki laurowe
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Do drobiu
½ szk. oleju
sok z 1 cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
3 łyżki posiekanych świeżych ziół /natka, koperek, szałwia, rozmaryn/
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Do żeberek wieprzowych
2/3 szk. sosu sojowego
¼ szk. sherry
¼ szk. białego octu winnego
1/3 szk. cukru
2 łyżki startego imbiru
2/3 szk. jasnego piwa
Wymieszać w rondelku składniki marynaty i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż pozostanie trochę więcej niż 1 szklanka płynu. Ostudzoną marynatą pokryć żeberka, przykryć i odstawić na całą noc do lodówki.
Do łososia
¼ szk. wódki
1/3 szk. soku z cytryny
1 łyżka skórki otartej z cytryny
¼ szk. oleju rzepakowego
¼ szk. oliwy z oliwek
¼ szk. posiekanego koperku
¼ szk. posiekanego szczypiorku
½ łyżeczki cukru
świeżo mielony pieprz
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.