Przyprawianie sałat

Opublikowano: 04.04.2014
Autor: Doradca Smaku
Przyprawianie sałat

Sekretem każdej sałatki są odpowiednio dobrane, świeże składniki oraz przyprawy, które podkreślają smak i aromat dania. Lekkie sałatki należą do ulubionych potraw nie tylko podczas gorącego lata, ale także przez cały rok.

Są doskonałe zarówno na śniadanie, lunch jak i wykwintną kolację. Mogą być samodzielnym daniem, jak i przystawką do dania głównego. W wersjach wegetariańskiej, mięsnej, owocowej, czy warzywnej zadowolą każdego, nawet największego smakosza i osoby na najbardziej rygorystycznych dietach. Wspaniale wzbogacają i uświetniają stół przy każdej uroczystości, są też niezastąpionym dodatkiem do dań grillowych. Sałatki to nie tylko bogactwo wrażeń kulinarnych, to także źródło cennych mikroelementów i witamin, tak ważnych w codziennej diecie. Dzięki nim łatwo utrzymać dobrą figurę i świetne samopoczucie.

Sekretem każdej dobrej sałatki jest odpowiednia selekcja składników i przypraw. A przyprawianie warzyw jest nie lada sztuką! Zwykle ograniczamy się do soli i pieprzu, a właściwa i odpowiednio skomponowana mieszkanka ziół i przypraw potrafi podkreślić smak warzyw i wydobyć z nich to, co najlepsze.

W przygotowaniu pysznych sałatek pomogą takie przyprawy jak czosnek, cebula, papryka słodka, bazylia, natka pietruszki, liście kopru, oregano, pieprz czarny, kolendra, kurkuma oraz sól. Dzięki zastosowaniu takiego wachlarza przypraw każda sałatka będzie wyróżniać się przyjemnym, subtelnym aromatem i bardziej wyrazistym smakiem.

prymat