Początek grudnia to dobra pora aby zacząć przygotowywać kiełbaski na święta Bożego Narodzenia . Co dom ,region to przepis i przygotowanie wygląda inaczej.
Jedno jest pewne potrzebujemy
1. Męskiej ręki -krzepy :0
2. Dobrych jelit
3 Świerzego mięska
4. Przypraw PRYMAT
Kiedy wszystko mamy zaczynamy . Dziś robimy białą kiełbasę .
Do zrobienia białej kiełbaski użyłam jelit cienkich 34/36
Jelita moczymy w misce z zimną wodą ,płuczemy.
Bieszczadzka biała kiełbasa.
składniki -słonina 2 kg
-10 kg mięso gulaszowe
-3 kg łopatki
-25 dag soli
-40 ząbków czosnku przepuszczamy przez praskę
- 1 łyżeczka cukru
-2dag majeranku PRAYMAT
-15 g pieprzu pół na pół biały i czarny PRAYMAT
Mięso i słoninę kroimy w kostkę .Mielimy na grubym sicie. Następnie w dużej misce mieszamy wszystkie przyprawy i wyciśnięty czosnek .Mieszamy urabiamy dość długo. Mięso musi zrobić się kleiste ,nie odchodzić od ręki,nie odkleja się po podniesieniu ręki do góry .
Naciągamy jelito ,do maszynki nakąłdamy mieso mocno je ubijając .Flak zawiązujemy sznurkiem i napychamy . Nastepnie skrecamy kiełbaski w kawałki i zawieszamy na kiju ,żeby odpoczeła.
Najlepszym momentem była degustacja . Zagotowujemy wodę ,wyłączamy gaz i wkładamy kiełbasę . zamykamy garnek i zostawiamy na ok 15 min . Wyciągamy i zajadamy pyszną białą kiełbaskę .