Przygotowania do świąt ciąg dalszy.

Opublikowano: 06.03.2012
Autor: IZABELA29
Przygotowania do świąt ciąg dalszy.
Dania na stole i ich dekoracja umili nam czas spędzony w rodzinnym gronie. Dzieci będą miały największą radość ,gdy staną przed nimi krasnale.

                                                              "Jajeczne krasnale"

 

Przygotowania do świąt ciąg dalszy.

Do przygotowania krasnali potrzebujemy jaj ugotowanych na twardo, plastry szynki (tu akurat użyłam schab w ziołach); szczypior na usta ,pieprz czarny na oczy ,listki bazylii na włosy.

Jajka obieramy ze skorupek. Szynkę kształtujemy w stożek i spinamy wykałaczką.

Pieprz wciskamy delikatnie w białko jajka. Na usta musimy delikatnie naciąć nożem w białku ich kształt i delikatnie wcisnąć kawałek szczypiorku, tak by jajo nie pękło.

Gdy chcemy zrobić włosy z bazylii ,wcisakmy jej ogonki pod "kapelusz" krasnala.

Ustawiamy na kieliszkach do jajek na plastrze szynki, gdyż postawione bezpośrednio wpadają za bardzo do środka.

 

                                                              "Zajączek" (trochę mu uszy opadły i wygląda jak myszka)

 

Przygotowania do świąt ciąg dalszy.

 

Jajo przekrawamy na pół. Z szynki wykrawamy królicze uszy, nacinamy  delikatnie na nie miejsce w białku i wsadzamy w nacięcia. Z czarnego pieprzu robimy oczy, a z czerwonego pieprzu nos .

 

 

Przygotowania do świąt ciąg dalszy.

Przygotowania do świąt ciąg dalszy.

 

Przygotowania do świąt ciąg dalszy.

 

 

Jajecznych ozdób czar.

 

                                        " Jajkowe koguciki"

 

Przygotowania do świąt ciąg dalszy.

 

Kilka ugotowanych jajek i ugotowana marchewka i kogucik gotowy.

Z jaj robimy tułów, z marchewki dzióbek i grzebień, a z ziaren ziela angielskiego oczy.

Aby grzebień koguta się trzymał wbijamy co 0,5 cm kawałki wykałaczek.

Następnie  marchewkowy grzebień przeplatamy między nimi.

Ustawiamy na grubych plastrach marchwi.. 

 

 

            Przygotowania do świąt ciąg dalszy.

prymat