"Jajeczne krasnale"
Do przygotowania krasnali potrzebujemy jaj ugotowanych na twardo, plastry szynki (tu akurat użyłam schab w ziołach); szczypior na usta ,pieprz czarny na oczy ,listki bazylii na włosy.
Jajka obieramy ze skorupek. Szynkę kształtujemy w stożek i spinamy wykałaczką.
Pieprz wciskamy delikatnie w białko jajka. Na usta musimy delikatnie naciąć nożem w białku ich kształt i delikatnie wcisnąć kawałek szczypiorku, tak by jajo nie pękło.
Gdy chcemy zrobić włosy z bazylii ,wcisakmy jej ogonki pod "kapelusz" krasnala.
Ustawiamy na kieliszkach do jajek na plastrze szynki, gdyż postawione bezpośrednio wpadają za bardzo do środka.
"Zajączek" (trochę mu uszy opadły i wygląda jak myszka)
Jajo przekrawamy na pół. Z szynki wykrawamy królicze uszy, nacinamy delikatnie na nie miejsce w białku i wsadzamy w nacięcia. Z czarnego pieprzu robimy oczy, a z czerwonego pieprzu nos .
Jajecznych ozdób czar.
" Jajkowe koguciki"
Kilka ugotowanych jajek i ugotowana marchewka i kogucik gotowy.
Z jaj robimy tułów, z marchewki dzióbek i grzebień, a z ziaren ziela angielskiego oczy.
Aby grzebień koguta się trzymał wbijamy co 0,5 cm kawałki wykałaczek.
Następnie marchewkowy grzebień przeplatamy między nimi.
Ustawiamy na grubych plastrach marchwi..