Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Przygotowania do świąt...

Wielkanocne wypieki , ozdoby i pyszne dania to podstawa by spędzić ten czas miło i rodzinnie.

Wiecie już pewnie , że uwielbiam robić  ciasto drożdżowe. Dziś przyszła pora na próbę zrobienia ozdób świątecznych na stół Wielkanocny.

 

Ciasto:

1 jajko

1/2 kg mąki tortowej

125 g margaryny

50 g drożdży

szczypta soli

 jajko do smarowania

 

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zagniatamy.

Wałkujemy na placek grubości około 0,5 cm. Wykrawamy 6 kółek , kształtujemy miseczki. Robimy głowe i uszy królika.

Najlepiej pomóc sobie wykałaczkami, ponieważ podczas pieczenia mogą odpaść.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Z pieprzu robimy oczy ,z wykałaczek wąsiki.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni  25 minut .

Doskonałe jako solniczko - pieprzniczka na świąteczny stół.

 

 

Przygotowania do świąt...

 

Przygotowania do świąt...

 

                                                                    "KOGUCIK"

 

Przygotowania do świąt...

 

Przygotowania do świąt...

 

Z ciasta kształtujemy tułów kogucika, następnie głowe i piórka.

Dorabiamy także grzebień i dziób ptaszyska. Z ziarna pieprzu robimy oczko.

 

 

Przygotowania do świąt...

Przygotowania do świąt...

 

Kawałek ciasta wałkujemy również na grubość około 0,5 cm.

Wykrawamy nożem zarys głowy zająca. Resztę ciasta, kładząc po środku duży korek lub literatkę kształtujemy w koszyczek.

Głowę również podtrzymujemy na wykałaczkach, a piekąc opieramy " plecy" królika o blaszkę.

 

 

 

 

 

 

IZABELA29 06.03.2012 07:27
ok...
ben-ka 05.03.2012 22:58
Zamawiam królika:):):)
IZABELA29 05.03.2012 20:50
dziękuję
barbara11561 05.03.2012 19:05
ale masz zdolności Iza,wszystko prześliczne i pysznie wygląda:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak