Wiecie już pewnie , że uwielbiam robić ciasto drożdżowe. Dziś przyszła pora na próbę zrobienia ozdób świątecznych na stół Wielkanocny.
Ciasto:
1 jajko
1/2 kg mąki tortowej
125 g margaryny
50 g drożdży
szczypta soli
jajko do smarowania
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą zagniatamy.
Wałkujemy na placek grubości około 0,5 cm. Wykrawamy 6 kółek , kształtujemy miseczki. Robimy głowe i uszy królika.
Najlepiej pomóc sobie wykałaczkami, ponieważ podczas pieczenia mogą odpaść.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Z pieprzu robimy oczy ,z wykałaczek wąsiki.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 25 minut .
Doskonałe jako solniczko - pieprzniczka na świąteczny stół.
"KOGUCIK"
Z ciasta kształtujemy tułów kogucika, następnie głowe i piórka.
Dorabiamy także grzebień i dziób ptaszyska. Z ziarna pieprzu robimy oczko.
Kawałek ciasta wałkujemy również na grubość około 0,5 cm.
Wykrawamy nożem zarys głowy zająca. Resztę ciasta, kładząc po środku duży korek lub literatkę kształtujemy w koszyczek.
Głowę również podtrzymujemy na wykałaczkach, a piekąc opieramy " plecy" królika o blaszkę.