Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepisy na przetwory z notatnika babci. Odc. 4- groszek zielony w słoikach

Uprawy groszku w miejscowości babci i dziadka były kiedyś popularne. Babcia potrafiła go przetwarzać na wiele sposobów.

 Groszek ze słoików można użyć do wielu dań. Urozmaici nudny sos. Sprawdzi się też w zupie albo w sałatce. Świetnie smakuję z duszoną marchewką. 

 

 Często pojawiał się u babci na świątecznym stole ze śledźiem i cebulą. W tym roku nie kupowałam groszku, bo miałam swój na działce. Zebrałam 3 kg.

 

Przepis babci:

 

3 kg wyłuskanego  groszku zielonego,

3,5 l wody,

3 dag soli,

6 dag cukru,

 

Przepisy na przetwory z notatnika babci. Odc. 4-  groszek zielony w słoikach

 Groszek łuskam. Następnie płuczę i osączam. Wsypuję do garnka. Zalewam wrzącą wodą.

Przepisy na przetwory z notatnika babci. Odc. 4-  groszek zielony w słoikach

Dodaję sól i cukier. Mieszam. Gotuję ok. 5 minut. Gorący groszek nakładam do umytych i wyparzonych słoików, wraz z zalewą. Pasteryzuję dwukrotnie. Pierwszego dnia 30 minut. Kolejnego 20 minut. (licząc od czasu zagotowania). Przechowuję w chłodnym miejscu.

 

Ilość słoików: 10 po 0,3 l,

Koszt przygotowania: ok. 10 zł,

Czas przygotowania: ok. 2,5 h,

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak