Przepisy na przetwory z notatnika babci. Odc. 4- groszek zielony w słoikach

Groszek ze słoików można użyć do wielu dań. Urozmaici nudny sos. Sprawdzi się też w zupie albo w sałatce. Świetnie smakuję z duszoną marchewką.
Często pojawiał się u babci na świątecznym stole ze śledźiem i cebulą. W tym roku nie kupowałam groszku, bo miałam swój na działce. Zebrałam 3 kg.
Przepis babci:
3 kg wyłuskanego groszku zielonego,
3,5 l wody,
3 dag soli,
6 dag cukru,
Groszek łuskam. Następnie płuczę i osączam. Wsypuję do garnka. Zalewam wrzącą wodą.
Dodaję sól i cukier. Mieszam. Gotuję ok. 5 minut. Gorący groszek nakładam do umytych i wyparzonych słoików, wraz z zalewą. Pasteryzuję dwukrotnie. Pierwszego dnia 30 minut. Kolejnego 20 minut. (licząc od czasu zagotowania). Przechowuję w chłodnym miejscu.
Ilość słoików: 10 po 0,3 l,
Koszt przygotowania: ok. 10 zł,
Czas przygotowania: ok. 2,5 h,