Ciasto na pierwszy rzut oka wygląda jak murzynek lub prosty biszkopt.
Kryje ono jednak w sobie zdrową kaszę gryczaną .
"Ciasto gryczane z guszką "
Składniki;
100 g ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
25 g bułki tartej
10 g tartych orzechów laskowych
4 jajka
2 łyżki kakao
125 g cukru pudru
1 gruszka
2 łyżki wiórek kokosowych do wysypania foremki
1 łyżeczka masła do wysmarowania foremki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA.
Kaszę gotujemy, studzimy i miksujemy blenderem na papke .
Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek.
Białka ubijamy na pianę .
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę .
Do masy żółtkowej dodajemy kaszę ,bułkę tartą,,orzechy tarte oraz kakao.
Miksujemy a pod koniec łączymy z pianą z białek.
Delikatnie mieszamy łyżką .
Foremkę o pojemności 1,4 litra ,u mnie było to małe naczynie żaroodporne wykładamy folią lub papierem do pieczenia posmarowanym masłem i posypanym wiórkami kokosowymi.
Wykładamy ciasto, delikatnie wyrównyjemy jego powierzchnie.
Gruszkę obieramy i kroimy cienkie plasterki .
Naczynie wkładamy do zimnego piekarnika ,nastawiamy temp na 180 stopni i od momentu uzyskania tej temp. pieczemy ciasto 45 minut.
Jeśli pieczemy w zwykłej foremce, nie szklanej to wstawiamy do nagrzanego już piekarnika.
Ciasto po upieczeniu smakuje jak brownie tylko jest od niego mniej kaloryczny oraz zdrowszy .
Polecam i życzę smacznego...