Przemycanie kaszy w kuchni cd.

Opublikowano: 21.11.2013
Autor: IZABELA29
Przemycanie kaszy w kuchni cd.
I teraz przyszła pora na ukrycie kaszy gryczanej w słodkim wypieku. Spróbujecie tego ciasta a sami się przekonacie,że jest w nim coś wyjątkowego.

   Ciasto na pierwszy rzut oka wygląda jak murzynek lub prosty biszkopt.

Kryje ono jednak  w sobie zdrową kaszę gryczaną . 

 

 

                      "Ciasto gryczane z guszką "

 

Przemycanie kaszy w kuchni cd.

 

 

Składniki;

100 g ugotowanej kaszy gryczanej prażonej

25 g bułki tartej

10 g tartych orzechów laskowych

4 jajka

2 łyżki kakao

125 g cukru pudru

1 gruszka

2 łyżki wiórek kokosowych do wysypania foremki

1 łyżeczka masła do wysmarowania foremki

 

 

Przemycanie kaszy w kuchni cd.



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA.

 

Kaszę gotujemy, studzimy i miksujemy blenderem na papke .

Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek.

Białka ubijamy na pianę .

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę .

Do masy żółtkowej dodajemy kaszę ,bułkę tartą,,orzechy tarte oraz kakao.

Miksujemy a pod koniec łączymy z pianą z białek.

Delikatnie mieszamy łyżką .

Foremkę o pojemności 1,4 litra ,u mnie było to małe naczynie żaroodporne wykładamy folią lub papierem do pieczenia posmarowanym masłem i posypanym wiórkami kokosowymi.

Wykładamy ciasto, delikatnie wyrównyjemy jego powierzchnie.

Gruszkę obieramy i kroimy cienkie plasterki .

 

Naczynie wkładamy do zimnego piekarnika ,nastawiamy temp na 180 stopni i od momentu uzyskania tej temp. pieczemy ciasto 45 minut.

Jeśli pieczemy w zwykłej foremce, nie szklanej to wstawiamy do nagrzanego już piekarnika.

 

Przemycanie kaszy w kuchni cd.

 

Ciasto po upieczeniu smakuje jak brownie tylko jest od niego mniej kaloryczny oraz zdrowszy .

 

 

Polecam i życzę smacznego...

prymat