Przekąski na Euro

Opublikowano: 08.06.2012
Autor: ZEWA
Przekąski na Euro
Właśnie trwa mecz Polska - Grecja. Już po kilku minutach Polacy mieli szansę na zdobycie pierwszej bramki. Ciekawe jak potoczy się walka do końca meczu i kto wygra. Oczywiście kibicujemy Polakom, ale wszystko się może zdarzyć. A jak mecz to i przydałaby się jakaś szybka przekąska. Oto kilka propozycji na koreczki i sałatkę.

Koreczki XXL



Składniki na 5 koreczków
1/2 bakłażana
5 koktajlowych pomidorków
10 marynowanych pieczarek
5 marynowanych cebulek perłowych
5 plasterków chorizo
1 grubszy plaster żółtego sera
1 liść sałaty rzymskiej
5 zielonych papryczek nadziewanych serkiem ( w zalewie )
5 patyczków do szaszłyków

Bakłażana kładziemy na równym podłożu.
Wzdłuż przez środek bakłażana wbijamy patyczki do szaszłyków.
Pomidory myjemy, plaster sera kroimy na 5 kwadratowych kawałków.
Papryczki odsączamy z zalewy.
Umyty i osuszony liść sałaty również dzielimy na 5 części.
Zabieramy się do tworzenia koreczków.
Najpierw na każdy patyk nabijamy pomidorki, następnie po jednej pieczarce.
Potem cebulkę perłową i chorizo.
Znowu nabijamy po pieczarce, następnie ser, sałatę i na koniec papryczki z serem.
Wystające części patyczków odcinamy.

 

Kolorowe koreczki



Porcja na 8 sztuk
8 plasterków świeżego ogórka
1 cienka podwędzana parówka drobiowa
2 suszone pomidory w oleju
2 średnie rzodkiewki
kilka szczypiorków
8 marynowanych perłowych cebulek
1 pomidor
kilka liści sałaty rzymskiej

Parówkę pokroić na 8 równych części.
Szczypiorek umyć, osuszyć i również pokroić na równe paseczki tak aby na każdy koreczek było po 4 paseczki.
Rzodkiewki umyć i pokroić na 8 plasterków.
Pomidory suszone i cebulki odsączyć a pomidory pokroić na 8 części.
Na każdą wykałaczkę nabić po plasterku ogórka, następnie parówkę.
Na parówkę nabić pomidory potem rzodkiewkę a na nią koliście paseczki szczypiorku.
Na sam koniec nabijamy perełki cebulki.
Na talerzyku układamy sałatę, koreczki nabijamy na pomidora i układamy całość na talerzyku z sałatą.

 

Ekspresowa przekąska

10 pomidorków koktajlowych
10 plasterków kiełbasy chorizo
1 średnia żółta papryka
10 gałązek koperku
10 zielonych papryczek nadziewanych serkiem
5 liści sałaty

Sałatę i koperek opłukać i wysuszyć za pomocą wirówki do sałaty.
Papryczki odsączyć z zalewy.
Pomidorki umyć.
Żółtą paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i pokroić na 10 kwadratów.
Na talerzu lub innym naczyniu ułożyć liście sałaty.
Na każdy patyczek nadziać pomidorka, następnie plasterki chorizo.
Potem nabijamy żółtą paprykę, na to kładziemy gałązki koperku i na koniec nałożyć papryczki.
Wystające końce patyczków odciąć.
Tak przygotowane koreczki ułożyć na liściach sałaty.

 

Na zielonej murawie

1/2 sałaty rzymskiej
1/2 żółtej papryki
4 - 5 rzodkiewek
2 jajka ugotowane na twardo
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sos :
1,5 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu pikantnego
1 ząbek czosnku
1 szczypta pieprzu


Sałatę rzymską umyć, odwirować w wirówce do sałaty i porwać na mniejsze kawałki.
Ułożyć ją na talerzu.
Jajka ugotowane i obrane pokroić wzdłuż na cztery części i ułożyć na sałacie.
Paprykę i rzodkiewki pokroić w paski ( rzodkiewkę trochę grubiej ) i również dodać na sałatę.
W miseczce umieścić majonez, ketchup i pieprz i wycisnąć do tego ząbek czosnku.
Składniki na sos dokładnie wymieszać i polać nim sałatkę.
Na koniec posypać posiekanym szczypiorkiem.

 

prymat