Składniki:
- mąka pszenna
- soda spożywcza
- kwasek cytrynowy
- suchy, czysty zamykany słoiczek
Wykonując proszek do pieczenia należy przestrzegać proporcji składników 12: 5: 3 ( stosunek- mąka: soda: kwasek cytrynowy). Jako miarki możemy użyć łyżki stołowej, łyżeczki do herbaty, lub nakrętki. Co tam chcemy, byleby zachować proporcje. Ja odmierzałam łyżeczką. Ważne by zarówno słoik, jak i łyżeczka były czyste i suche. Do słoika wsypujemy 12 łyżeczek mąki, następnie 5 łyżeczek sody i 3 kwasku. Zamykamy słoik i mocno nim potrząsamy, by wszystko się wymieszało.
Domowy proszek można przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym słoiku, w suchym i chłodnym miejscu, np w szafce.
Ja używam go, stosując się do zasady, że:
0.5 łyżeczki sody= 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
A jeśli w przepisie mam 1 łyżeczkę (lub dwie, 2.5) proszku to dodaję do tej ilości zawsze jeszcze 1/2 łyżeczki.