Proszek do pieczenia

Opublikowano: 26.01.2013
Autor: Russkaya
Proszek do pieczenia
Serdecznie zachęcam Was do zrobienia własnego proszku do pieczenia! Koszt jest znikomy a przynajmniej wiemy, co dodajemy do ciasta.



Składniki:

  • mąka pszenna
  • soda spożywcza
  • kwasek cytrynowy
  • suchy, czysty zamykany słoiczek

 

Wykonując proszek do pieczenia należy przestrzegać proporcji składników 12: 5: 3 ( stosunek- mąka: soda: kwasek cytrynowy). Jako miarki możemy użyć łyżki stołowej, łyżeczki do herbaty, lub nakrętki. Co tam chcemy, byleby zachować proporcje. Ja odmierzałam łyżeczką. Ważne by zarówno słoik, jak i łyżeczka były czyste i suche. Do słoika wsypujemy 12 łyżeczek mąki, następnie 5 łyżeczek sody i 3 kwasku. Zamykamy słoik i mocno nim potrząsamy, by wszystko się wymieszało.

Domowy proszek można przechowywać bardzo długo w szczelnie zamkniętym słoiku, w suchym i chłodnym miejscu, np w szafce.

Ja używam go, stosując się do zasady, że:

0.5 łyżeczki sody= 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

A jeśli w przepisie mam 1 łyżeczkę (lub dwie, 2.5) proszku to dodaję do tej ilości zawsze jeszcze 1/2 łyżeczki.

 


prymat