Prosto z Ameryki..Pancakes

W poprzednim wpisie pisałam o naleśnikach. Były,to typowo polskie naleśniki. Ale ostatnio coraz bardziej popularne stały się PANCAKES. Pancakes,to również naleśniki,w porównaniu z naszymi są grubsze.Przypominają placuszki. Pancakes pochodzą z Ameryki. Najczęściej podawane na śniadanie,z syropem klonowym czy świeżymi owocami. Przez kilka naście lat pancakes przybrały różne formy. Przygotowane są z różnych rodzai mąk,bez jajek,bez mleka,na maślankach,do ciasta dodaje się przeróżne dodatki np. zmielone warzywa. I jak widać nie tylko my kochamy naleśniki. Czy wiedzieliście ,że Amerykanie dwa razy w roku obchodzą dzień naleśnika (pankeika) 1 marca i 26 sierpnia.
Szpinakowe pancakes
1 szklanka szpinaku
1 szklanka mleka
1 jajko
1 łyżka oliwy z oliwek
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
Do miski przełóż szpinak,mleko,jajko i oliwę.Wszystko dokładnie zmiksuj blenderem.
Pancakes na maślance
1 1/4 szklanki mąki
2 1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1 1/2 szklanki maślanki
2 łyżki oleju
1 jajko,roztrzepane
Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp suche składniki i wymieszaj,do drugiej mokre i wymieszaj.
Mokre składniki dodaj do suchych i dokładnie wymieszaj.
Ciasto nakładaj łyżką na dobrze rozgrzanej patelni i smaż z obu stron na złoty kolor.
Owsiane pancakes
1 szklanka mąki owsianej
2 jajka
3 banany
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
Przygotuj dwie miski.
Do jednej dodaj pokrojone banany, sok z cytryny, miód i roztopiony olej kokosowy. Wszystko zmiksuj blenderem. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj.
W drugiej misce połącz ze sobą mąkę, sodę oczyszczoną, sól i przyprawy. Suche składniki dodaj do mokrych i dokładnie wymieszaj.
Ciasto odstaw na 10 minut.
Naleśniki smaż na odrobinie oleju kokosowego, z obu stron na lekko brązowy kolor.
Pancakes na mleczku kokosowym
1 szklanka mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki soli
jajko
1 szklanka mleka kokosowego
2 łyżki oleju rzepakowego
2 banany
Do miski wsyp mąkę,cukier,proszek do pieczenia,cynamon i sól. Wymieszaj.
Tradycyjne pancakes
4 jajka
1 łyżka cukru
opakowanie cukru wanilinowego
40 g masła
200 ml mleka
1 1/2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 szczypty soli
szczypta sody oczyszczonej
1 serek homogenizowany
1 mały jogurt naturalny
1 łyżeczka cukru pudru
Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawaj roztopione masło. Do żółtek stopniowo dodawaj mleko,następnie dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i sodą.
Na koniec dodaj sól i ubite na sztywną pianą białka.Wymieszaj. Smaż naleśniki na złoty kolor.
Do miseczki dodaj serek ,jogurt naturalny i cukier puder.Połącz składniki.
Naleśniki podawaj polane sosem