Precle z żurawiną

Opublikowano: 14.02.2011
Autor: borgia
Precle z żurawiną
Czy jest ktoś, kto nie lubi precli? Ja chyba nie znam nikogo... Taki drobiazg a cieszy. I teraz samemu można zakasać rękawy i wziąć się do pracy, aby poczuć smak tradycji...

Tym razem słodka wersja precelków dla łasuchów. Pracy przy nich trochę więcej, ale jak się ma rozdrabniacz... No tak. Jak sie go nie ma, to może być problem, bowiem żurawinę trzeba posiekać. Warto się o takie urządzenie postarać, bowiem bardzo przydaje się w kuchni. Tak więc... jak się ma rozdrabniacz, to praca idzie błyskiem. Nożem znacznie wolniej, ale nie znaczy to, że jest to niemożliwe. Ponieważ ciasto jest cięższe, może się zdarzyć, że gorzej będzie rosło, więc tez trzeba będzie mu dać więcej wolnego, albo po prostu starym moim zwyczajem - wsadzić do ciepłej wody. Z cynamonu można zrezygnować jeśli ktoś nie lubi, ale daje on szczególny smaczek wypiekom.
Od siebie dodam, że wolę klasyczną wersję niż słodką, dlatego te rzadziej zdecydowanie piekę. Ale nimi sprawiam wielką frajdę dzieciakom (w tym rzecz jasna mojemu). 

 

Precle z żurawiną

12 sztuk

  55 dag mąki tortowej,
    1 op. drożdży instant,
    1 łyżeczka cynamonu,
  10 dag cukru,
    1 łyżeczka soli,
200 ml ciepłej wody
  10 dag stopionego masła,

 1/2 szkl. suszonej żurawiny,
    1 jajko
    1 łyżka wody,
       cukier puder do obtoczenia,
       tłuszcz do blachy.

Robot wielofunkcyjny:
Oddzielić żółtko od białka. Białko odłożyć do smarowania.
Przesiać mąkę i wsypać ją do miski robota. Dodać drożdże, cynamon, cukier i sól. Wymieszać włączając sprzęt na chwilę. Dodać wodę, masło i żółtko, włączyć robota i na wysokich obrotach zagnieść ciasto. Powinno połączyć się całkowicie - w razie potrzeby dodać trochę wody, zaczynając od 1 łyżki - i stać się gładkie i elastyczne. Wyjąć, wrobić żurawinę z grubsza pokrojoną nożem, przełożyć do miski, przykryć i odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia.

Wyrabianie ręczne:
Oddzielić żółtko od białka. Białko odłożyć do smarowania.
Przesiać mąkę do miski, dodać drożdże, cynamon, cukier i sól. Wymieszać, po czym dodać wodę, stopione masło i żółtko. Zagnieść ciasto, po czym przełożyć je na blat i wyrabiać przez ok. 8-10 minut. W razie potrzeby podsypać mąką lub dolać odrobinę wody. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Dodać z grubsza posiekaną żurawinę i dokładnie jeszcze raz wyrobić. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na 60-90 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotować 2 blachy, które należy natłuścić albo wyłożyć pergaminem. Nagrzać piekarnik do 230°C.
Wyrośnięte ciasto odgazować naciskając dłonią. Przełożyć na blat, lekko zagnieść przez chwilę i podzielić na 12 równych kawałków. Każdy z nich zrolować na wałeczek dlugości ok. 60 cm, po czym uformować precle. Układać na blasze po 6 precelków. Białko delikatnie rozbełtać z łyżką wody i posmarować nim precle. Piec ok. 15 minut. Zdjąć z blachy, lekko przestudzić i zanurzyć najlepiej w cukrze pudrze, choć mozna tylko oprószyć, ale efekt będzie słaby...

prymat