Podaję kilka przepisów które warto jeszcze wypróbować zanim będziemy mogli liczyć jedynie na mrożone truskawki ;)
Truskawkowe ciasto z malinowo-różaną polewą
Piekąc moje ulubione jogurtowe ciasto chciałam je jakoś urozmaicić. Miałam jeszcze kilka malin więc pomyślałam, że spróbuję do ciasta zrobić sos. To był strzał w dziesiątkę! Całość komponowała się przepysznie, polecam wypróbować takie połączenie :)
300 g mąki
170 g margaryny
120 g cukru
4 jajka
130 g jogurtu naturalnego
łyżeczka proszku do pieczenia
truskawki
sos malinowo-różany:
pół szklanki malin
3 łyżki cukru różanego
łyżka syropu malinowo-różanego
Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy na kilka minut do zamrażarki.
Margarynę miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka i jogurt cały czas miksując.
Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.
Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (użyłam 22 x 33 cm).
Na wierzchu układamy truskawki.
Pieczemy ok. 50 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Składniki na sos miksujemy ze sobą.
Podajemy go z upieczonym ciastem.
Smacznego :)
Ryżowe babeczki z truskawkami
Kruche ciasto bez jajek, pyszna masa z ryżu na mleku a do tego świeże, słodziutkie truskawki. Czy muszę Was przekonywać, że całość jest przepyszna? :)
Przepis pochodzi z książki "Fajna babka" Moniki Mrozowskiej. Wprowadziłam trochę modyfikacji i tu podaję moją wersję :)
szklanka mąki pszennej
szklanka mąki krupczatki
125 g masła
1/3 szklanki cukru trzcinowego
4 łyżki śmietany 12 %
nadzienie:
2,5 szklanki mleka
szklanka słodkiej śmietanki 12 %
4 łyżki ryżu arborio
laska wanilii
3 łyżki cukru trzcinowego
truskawki
Obie mąki siekamy z masłem i zmielonym cukrem.
Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto.
Wkładamy je na 10 minut do zamrażarki.
Foremki na babeczki smarujemy masłem i wykładamy cienką warstwą schłodzonego ciasta.
Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut do zrumienienia.
Ryż gotujemy na mleku, wraz z przekrojoną laską wanilii.
Od czasu do czasu mieszamy a gdy zgęstnieje zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze 10 minut cały czas mieszając.
Następnie dodajemy cukier i śmietankę i gotujemy kolejne 10 minut.
Wyjmujemy wanilię i masę odstawiamy do ostudzenia.
Upieczone babeczki napełniamy masą i ozdabiamy truskawkami.
Smacznego :)
Tosty francuskie z croissantów z truskawkami
W książce "The retro cookbook" znalazłam przepis na tosty francuskie z croissantów, a w dodatku z truskawkami :D Szybko wypróbowałam przepis :) Było pyszne :D
2 croissanty
2 łyżki dżemu truskawkowego
ok. 10 truskawek
duże jajko
pół szklanki mleka
masło do smażenia
Rogaliki delikatnie przekrawamy tworząc kieszonkę.
Nakładamy do środka dżem oraz pokrojone truskawki.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem.
Napełnione croissanty obtaczamy w jajku rozmieszanym z mlekiem.
Smażymy na maśle z obu stron aż będą rumiane.
Smacznego :)
Wafle w czekoladzie z serkiem i owocami
Wafle ryżowe w czekoladzie z dodatkiem słodkiego serka i świeżych owoców. Z poranną kawką całość smakowała wyśmienicie :)
wafle ryżowe w czekoladzie
kokosowy serek homogenizowany
truskawki
banan
Truskawki i banana kroimy w kosteczkę.
Na wafle nakładamy po łyżce serka.
Jeśli nie możemy dostać w sklepie gotowych wafli w czekoladzie możemy przygotować je sami obtaczając je w rozpuszczonej czekoladzie :)
Na serek nakładamy owoce.
Smacznego :)