Prawie jesienne truskaweczki

Opublikowano: 04.09.2012
Autor: Mienta
Prawie jesienne truskaweczki
Bardzo mnie to cieszy, że sezon na truskawki w tym roku jeszcze trwa :) Chociaż według prognoz wrzesień ma być jeszcze cieplutki to ja jakoś powoli czuję już jesienny nastrój. Truskaweczki pozwalają mi jeszcze na chwilę poczuć lato i próbuję się nimi nacieszyć póki jeszcze są dostępne :)

Podaję kilka przepisów które warto jeszcze wypróbować zanim będziemy mogli liczyć jedynie na mrożone truskawki ;)

 

Truskawkowe ciasto z malinowo-różaną polewą

Piekąc moje ulubione jogurtowe ciasto chciałam je jakoś urozmaicić. Miałam jeszcze kilka malin więc pomyślałam, że spróbuję do ciasta zrobić sos. To był strzał w dziesiątkę! Całość komponowała się przepysznie, polecam wypróbować takie połączenie :)


 

300 g mąki
170 g margaryny
120 g cukru
4 jajka
130 g jogurtu naturalnego
łyżeczka proszku do pieczenia

truskawki

sos malinowo-różany:

pół szklanki malin
3 łyżki cukru różanego
łyżka syropu malinowo-różanego

 

Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy na kilka minut do zamrażarki.

Margarynę miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka i jogurt cały czas miksując.

Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (użyłam 22 x 33 cm).

Na wierzchu układamy truskawki.

Pieczemy ok. 50 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.

Składniki na sos miksujemy ze sobą.

Podajemy go z upieczonym ciastem.

Smacznego :)


 

 

Ryżowe babeczki z truskawkami

Kruche ciasto bez jajek, pyszna masa z ryżu na mleku a do tego świeże, słodziutkie truskawki. Czy muszę Was przekonywać, że całość jest przepyszna? :)

Przepis pochodzi z książki "Fajna babka" Moniki Mrozowskiej. Wprowadziłam trochę modyfikacji i tu podaję moją wersję :)

szklanka mąki pszennej
szklanka mąki krupczatki
125 g masła
1/3 szklanki cukru trzcinowego
4 łyżki śmietany 12 %

nadzienie:

2,5 szklanki mleka
szklanka słodkiej śmietanki 12 %
4 łyżki ryżu arborio
laska wanilii
3 łyżki cukru trzcinowego

truskawki

Obie mąki siekamy z masłem i zmielonym cukrem.

Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto.

Wkładamy je na 10 minut do zamrażarki.

Foremki na babeczki smarujemy masłem i wykładamy cienką warstwą schłodzonego ciasta.

Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach około 25 minut do zrumienienia.

Ryż gotujemy na mleku, wraz z przekrojoną laską wanilii.

Od czasu do czasu mieszamy a gdy zgęstnieje zmniejszamy gaz i gotujemy jeszcze 10 minut cały czas mieszając.

Następnie dodajemy cukier i śmietankę i gotujemy kolejne 10 minut.

Wyjmujemy wanilię i masę odstawiamy do ostudzenia.

Upieczone babeczki napełniamy masą i ozdabiamy truskawkami.

Smacznego :)


 

 

Tosty francuskie z croissantów z truskawkami

W książce "The retro cookbook" znalazłam przepis na tosty francuskie z croissantów, a w dodatku z truskawkami :D Szybko wypróbowałam przepis :) Było pyszne :D

2 croissanty
2 łyżki dżemu truskawkowego
ok. 10 truskawek
 
duże jajko
pół szklanki mleka
masło do smażenia

Rogaliki delikatnie przekrawamy tworząc kieszonkę.

Nakładamy do środka dżem oraz pokrojone truskawki. 

Jajka roztrzepujemy z mlekiem.

Napełnione croissanty obtaczamy w jajku rozmieszanym z mlekiem.

Smażymy na maśle z obu stron aż będą rumiane.

Smacznego :)


 

 

Wafle w czekoladzie z serkiem i owocami

Wafle ryżowe w czekoladzie z dodatkiem słodkiego serka i świeżych owoców. Z poranną kawką całość smakowała wyśmienicie :)

wafle ryżowe w czekoladzie
kokosowy serek homogenizowany
truskawki
banan

 

Truskawki i banana kroimy w kosteczkę.

Na wafle nakładamy po łyżce serka.

Jeśli nie możemy dostać w sklepie gotowych wafli w czekoladzie możemy przygotować je sami obtaczając je w rozpuszczonej czekoladzie :)

Na serek nakładamy owoce.

Smacznego :)

 

 

prymat