Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pożegnalne śniadanie...

Od dziś przez 3 dni będę „słomianą wdową”, gdyż siła wyższa pognała mojego Męża na zawody. Jako dobra żona, postanowiłam więc, że dziś ja kupię pieczywo i przygotuję niecodzienne śniadanie…

Od dziś przez 3 dni będę „słomianą wdową”, gdyż siła wyższa pognała mojego Męża na zawody.  Jako dobra żona, postanowiłam więc, że dziś ja kupię pieczywo i przygotuję niecodzienne śniadanie… W zamyśle miałam oczywiście jajka w kokilkach, ale takich zwykłych, jednak gdy zobaczyłam w sklepie pyszne, chrupiące bułki ze słonecznikiem, postanowiłam trochę zaszaleć i jak się okazało- z sukcesem J i przygotowałam jajka z kiełbasą w „kokilkach” z bułki, ale także moje ulubione jajka ze szpinakiem w tradycyjnych naczynkach…. Jeśli i Wy macie ochotę na małe „śniadaniowe szaleństwo, polecam Wam właśnie:

Jajka z kiełbasą i gorgonzolą w "kokilkach" z bułki, do których przygotowania potrzebować będziecie:

 

2 dosyć wysokie prostokątne bułki,

 10 dag kiełbasy jałowcowej,

 5 dag sera gorgonzola,

 2 surowe jaja,

Sól,

pieprz,

oraz szczypiorek do posypania

 

Z wysokich, prostokątnych, bułek odcinamy „kapelusze”, wydrążamy środek. Spód oraz boki bułki wykładamy drobno pokrojoną kiełbasą jałowcową. Do każdej bułki wbijamy po jednym jajku, które doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Na jajkach układamy pokrojony w drobną kostkę ser gorgonzola. Zapiekamy około 12-15 minut w temperaturze 180-190 stopni. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

 

Miłośnikom szpinaku polecam natomiast jajka w kokilkach ze szpinakiem, do których przygotowania potrzebujemy:

 

10 dag świeżego szpinaku (po uduszeniu),

 1 średni ząbek czosnku,

 3-4 łyżki śmietany 12%,

 2 surowe jaja,

 5 dag sera żółtego,

Sól,

pieprz,

oraz szczypiorek do posypania.

 

Szpinak pozbawiamy łodyżek i dokładnie płuczemy.  Podlewamy odrobiną wody i dusimy 2-3 minuty. Dodajemy pokrojony w bardzo drobną kostkę czosnek oraz śmietanę.  Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Szpinak przekładamy do 2 kokilek i wbijamy na niego po 1 jajku, które doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem (żółtka pozostawiamy odkryte).  Zapiekamy około 10-12 minut w temperaturze 180-190 stopni. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

 

Uważajcie jednak, gdyż przygotowanie takiego śniadania (zwłaszcza obu dań naraz) grozi obżarstwem- wiem, bo sama to przeżyłam… Jednak było warto, bo Mąż był wniebowzięty…

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak