Potrawka z ryżem

Opublikowano: 16.12.2012
Potrawka z ryżem
Są dania które nie wyglądają, ale smakują, i tak oto ta potrawka do tej grupy należny. Bardzo syta. Doskonała na obiad albo kolację.

Potrawka z ryżem

Składniki:

  • 3 woreczki ryżu ja uzyłam brązowego
  • kawałek boczku wędzonego 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1 puszka pomidorów w puszce
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • majeranek, sól, pieprz, oregano 
 Ryż ugotować wg instrukcji na opakowaniu. 
Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać boczek pokrojony w kostkę i dalej smażyć, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilkę podsmażyć jeszcze. Dodać pomidory z puszki i smażyć aż do zredukowania płynów. 
Gdy sos zrobi się gęsty dodać śmietanę i dobrze wymieszać, doprawić majerankiem, solą, pieprzem i oregano. 
Ser żółty rozdrobnić i dodać do sosu, wymieszać. 
W dużej misce wymieszać ze sobą ryż z sosem.
Podawać na ciepło.
prymat