POŚWIĄTECZNE SPRZĄTANIE LODÓWKI - KOTLETY "COŚ Z NICZEGO"
Opublikowano: 27.12.2014

W lodówce zalega świąteczna wędlina, reszta makaronu, niezjedzone warzywa i sery?
Co z tego!
Śmiało możemy przyrządzić z nich fantastyczne kotlety na obiad!
Polecam!
SKŁADNIKI:
KOTLETY:
- makaron ( ja użyłam łazanek ) – 200 g
– dowolna wędlina – 100 g
– papryka czerwona – 100 g
– cebula – 1 szt
– pieczarki – 50 g
– jajko – 2 szt
– bułka tarta – 50 – 80 g
– sól – do smaku
– pieprz – do smaku
SOS:
- pieczarki – 250 g
– śmietana 18% słodka – 100 ml
– woda – 3 łyżki
– mąka – 1 łyżka
– cebula – 1 szt
– lubczyk – 1 szczypta
– sól , pieprz – do smaku
– olej – 50 ml
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
SOS:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni.
Pieczarki kroimy w półplasterki dorzucamy na patelnię , żeby się podsmażyły.
Dolewamy śmietankę i wodę rozrobioną z mąką.
Dodajmy przyprawy i mieszam na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
KOTLETY :
Uwaga!
Wszystkie składniki muszą być bardzo drobno pokrojone ( inaczej kotlety będą się rozpadać! )
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Odcedzamy , studzimy.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Wrzucamy drobno posiekaną cebulkę oraz oczyszczone i pokrojone pieczarki.
Smażymy razem do momentu aż pieczarki zmiękną i puszczą wodę a cebulka ładnie się zarumieni.
Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę oraz drobno pokrojone mięsa i wędliny.
Solimy , pieprzymy i chwilkę razem smażymy.
Ostawiamy do ostudzenia.
Makaron drobno kroimy i mieszamy z mięsem i warzywami.
Dodajemy 2 jajka oraz bułkę tartą.
Wyrabiamy masę
( jeśli będzie za rzadka dodajemy jeszcze bułki tartej ).
Formujemy niewielkie kotleciki.
Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
Podajemy z gorącym sosem!