Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

POŚWIĄTECZNE SPRZĄTANIE LODÓWKI - KOTLETY "COŚ Z NICZEGO"

W lodówce zalega świąteczna wędlina, reszta makaronu, niezjedzone warzywa i sery? Co z tego! Śmiało możemy przyrządzić z nich fantastyczne kotlety na obiad! Polecam!
SKŁADNIKI:

 

KOTLETY:

- makaron ( ja użyłam łazanek ) – 200 g
– dowolna wędlina – 100 g
– papryka czerwona – 100 g
– cebula – 1 szt
– pieczarki – 50 g
– jajko – 2 szt
– bułka tarta – 50 – 80 g
– sól – do smaku
– pieprz – do smaku

SOS:

- pieczarki – 250 g
– śmietana 18% słodka – 100 ml
– woda – 3 łyżki
– mąka – 1 łyżka
– cebula – 1 szt
– lubczyk – 1 szczypta
– sól , pieprz – do smaku
– olej – 50 ml

 
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
 
SOS:
 
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na patelni.
 
Pieczarki kroimy w półplasterki dorzucamy na patelnię , żeby się podsmażyły.
 
Dolewamy śmietankę i wodę rozrobioną z mąką.
 
Dodajmy przyprawy i mieszam na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
 
 
 
 
KOTLETY :
 
Uwaga!
 
Wszystkie składniki muszą być bardzo drobno pokrojone ( inaczej kotlety będą się rozpadać! )
 
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Odcedzamy , studzimy.
 
Na patelni rozgrzewamy olej.
 
Wrzucamy drobno posiekaną cebulkę oraz oczyszczone i pokrojone pieczarki.
 
Smażymy razem do momentu aż pieczarki zmiękną i puszczą wodę a cebulka ładnie się zarumieni.
 
Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę oraz drobno pokrojone mięsa i wędliny.
 
Solimy , pieprzymy i chwilkę razem smażymy.
 
Ostawiamy do ostudzenia.
 
Makaron drobno kroimy i mieszamy z mięsem i warzywami.
 
Dodajemy 2 jajka oraz bułkę tartą.
 
Wyrabiamy masę 
( jeśli będzie za rzadka dodajemy jeszcze bułki tartej ).
 
Formujemy niewielkie kotleciki.
 
Smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony.
 
Podajemy z gorącym sosem!
 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak