Zacznę od propozycji obiadowej...
Kurczę nadziane porzeczkami
Składniki:
1/2 kg piersi z kurczaka
cebula
10 dag czerwonych porzeczek
szczypta ostrej papryki
sól
pieprz
olej
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Naciąć wzdłuż tak, by utworzyć kieszonkę. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, dodać rozgniecione porzeczki. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz papryką. Spiąć wykałaczką. Włożyć do rękawa do pieczenia i piec ok. 35 min w temp. 200st.
Teraz kolej na deser z porzeczkami w roli głównej...
Kruchy placek z porzeczkami pod bezą
Ciasto:
8 łyżek margaryny
25 dag mąki pszennej
1/4 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
Za składników zagnieść ciasto. Schładzać w lodówce 1/2 godz. Ciastem wylepić dno formy na tartę o śr.27cm. Ponakłuwać widelcem. Piec 10 min w temp. 180st.
Ponadto:
25 dag czerwonych porzeczek
3 białka
3/4 szkl. cukru pudru
4 łyżki dżemu z porzeczek
Dżemem posmarować podpieczony spód. Wyłożyć połowę porzeczek. Białka ubić z pudrem na lśniącą pianę, wymieszać z resztą porzeczek. Wyłożyć na ciasto. Piec jeszcze ok. 30 min w temp. 180st. Ostudzić w formie.
Na ochłodę zaś proponuję porzeczkowe lody...
Domowe lody
Składniki:
1/2 kg czerwonych porzeczek
20 dag poziomek
duży jogurt naturalny
200 g serka mascarpone
2 białka
1/2 szkl. cukru
Owoce zmiksować z cukrem, najlepiej za pomocą blendera. Serek utrzeć z jogurtem, delikatnie zmieszać z owocami. Dodać ubite na sztywną pianę białka. Wymieszać. Wstawić na kilka godzin do zamrażalnika.
Smacznego!!