Pory to kolejny punkt w naszym Małym Cyklu Przystawkowym, tym razem na ciepło (choć wersja na zimno w niczym ciepłej nie ustępuje). Zaskakują subtelnością smaku, przemawiając nutą parmezanu i gałki muszkatołowej. Chrupiąca bagietka, lampka Chardonnay i jesteśmy w rozgrzewającym, jesiennym niebie.
Jedziemy na pamięć. Już niemal automatycznie wciskamy sprzęgło, delikatnie popychamy hamulec na znanych zakrętach, zwalniamy, wiedząc, że za chwilę włączy się czerwone. Wycieraczki co chwilę zmywają z szyby deszcz i liście. Spokojnie mijamy parki, lasy, drzewa, mijamy trzęsących się z zimna, opatulonych grubymi szalikami ludzi, który próbują zatrzymać wyrywane prze wiatr parasole. Włączamy ogrzewanie, które szumi łagodnie, wypełniając mroźne powietrze niemal nużącym ciepłem. Jedziemy powoli, ciągnąc się za sznurem samochodów i nawet nie rozmawiamy ze sobą. Nie musimy, każde z nas myśli o tym samym. Mijamy wypełnione autobusy, zastanawiając się, dokąd jadą, czy podróżni wyjeżdżają tylko na chwilę, czy może w walizkach zamknęli cały swój dobytek, czy też chowają w nich słomkowe kapelusze, wygodne buty i mapy, a w głowach mają już cały plan zwiedzania.
Potem wracamy, uciekając przed deszczem. Wsuwamy do piekarnika przygotowane wcześniej warzywa, podkręcamy grzejniki. Zapach potrawy i ciepło rozchodzą się po mieszkaniu. Zapominamy o podróżach i zawartości walizek - jesień jest od tego, aby spędzić ją w domu.
Pory to kolejny punkt w naszym Małym Cyklu Przystawkowym, tym razem na ciepło (choć wersja na zimno w niczym ciepłej nie ustępuje). Zaskakują subtelnością smaku, przemawiając nutą parmezanu i gałki muszkatołowej. Chrupiąca bagietka, lampka Chardonnay i jesteśmy w rozgrzewającym, jesiennym niebie.

Porri gratinati(oryginalny przepis na blogu co dziś jemy mamo?)Składniki:2 duże pory1 opakowanie serka mascarpone1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 łyżeczka soli morskiej1 łyżeczka świeżo utłuczonego pieprzu2 łyżki białego wytrawnego wina2/3 szklanki startego parmezanu1 łyżka masłaCzas: 30 min.Pory myjemy, następnie odcinamy zielone liście i kroimy w plasterki. W dużej misce dokładnie łączymy serek mascarpone, gałkę muszkatołową, sól, pieprz oraz wino. Dodajemy pokrojone pory, pokrywając masą warzywa. Pory w serku wkładamy potem do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypujemy startym parmezanem. Pieczemy ok. 30 minut w 200º C do uzyskania złocistego koloru.Życzymy smacznego,Mr. & Mrs. Sandman


