Są smaczne i zdrowe ale w nadmiarze mogą zaszkodzić
Często orzechy wykorzystujemy do słodkości. Ja jednak zdradzę Wam kilka pomysłów na użycie orzechów do wytrawnych potraw. Jak wiemy orzechy są zdrowe i należy je jeść ale z umiarem. Bo są przecież kaloryczne a aby zdrowo je jeść należy spożywać po kilka sztuk, wtedy na pewno nam nie zaszkodzą.
A teraz czas na moje pomysły na orzechy.
ORZECHOWO - MIODOWY CHLEB

- 500 g mąki pszennej typ 650
- 8 g suszonych drożdży
- 3 łyżki płynnego naturalnego miodu
- 1 łyżka soli ( płaska )
- 50 g orzechów laskowych
- 300 ml ciepłej wody
- 5 łyżek oleju + do posmarowania ciasta
Orzechy zmiksować w rozdrabniaczu lub zmielić. Mąkę wsypać do miski, wsypać drożdże, zmielone orzechy i sól i wymieszać. Następnie miód wymieszać z wodą i olejem, wlać do miski z suchymi składnikami i wyrobić ciasto. Gdy będzie wyrobione dłonie zwilżyć olejem i posmarować ciasto. Włożyć je do miski, zakryć szczelnie folią spożywczą i wstawić miskę z ciastem do lodówki na noc. Następnego dnia ciasto ponownie chwilę wyrobić i przełożyć je do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami prażonymi pszennymi ( można użyć mąki, u mnie tortownica o średnicy 23 cm ). Ciasto na chleb zostawić do ponownie wyrośnięcia a gdy wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce.
BUŁKI ORZECHOWO - DYNIOWE

- 50 g orzechów ziemnych (solonych)
- 100 g pestek dyni
- 500 g mąki pszennej typ 500
- 5 łyżek oleju z ziołami z suszonych pomidorów
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka soli morskiej
- 30 g świeżych drożdży
- 300 ml letniej wody
Pestki dyni i orzechy zmiksować w rozdrabniaczu, ale tylko trochę. Drożdże rozetrzeć na płynną masę z cukrem. Do miski wlać wodę i olej oraz roztarte drożdże i wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać mąkę, sól i zmiksowane orzechy i dynię ( trochę zostawić do posypania bułek ) i wymieszać ciasto. Chwilę wyrabiać drewnianą łyżką, po czym przykryć je ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia.
SAŁATKA Z BRUKSELKI
500 g ugotowanej brukselki
100 g wędzonego parzonego boczku
50 g wędzonego surowego boczku
1 łyżka masła
sól
pieprz
Boczek drobno pokroić i przesmażyć, dodać ugotowaną i przekrojoną na pół brukselkę, posolić i popieprzyć, wymieszać.
Orzechy umieścić w czystej ściereczce i tłuczkiem do mięsa rozdrobnić, przesmażyć na maśle i dodać do brukselki.
Wymieszać i w miarę potrzeby dosolić i doprawić pieprzem.
FILET W ORZECHOWEJ PANIERCE

3 pojedyncze filety z kurczaka ( u mnie z polędwiczkami )
- 1 op sera typu feta ( 270g )
- 2 solidne garście świeżego szpinaku
- pieprz kolorowy do smaku
- Panierka :
- 25 g paluszków grissini czosnkowych
- 25 g solonych paluszków
- 1 czubata łyżka tartych orzechów laskowych
- 75 g płatków kukurydzianych
- Dodatkowo :
- 2 jajka
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- mąka do obtaczania
- olej do smażenia
Filety umyć, osuszyć, odciąć polędwiczki ( ja je także usmażyłam ale tylko panierowane ) i lekko posolić. W filetach naciąć kieszenie. Do miski włożyć ser feta, posiekany ( umyty i osuszony ) szpinak, dodać pieprz do smaku i wymieszać nadzienie. Gotowym farszem napełnić kieszonki filetów. W rozdrabniaczu zmiksować płatki i oba rodzaje paluszków. Wsypać do miski, dodać orzechy i wymieszać. Jajka rozbełtać w drugim naczyniu, posolić i popieprzyć. Na talerz wysypać trochę mąki do obtaczania. Na patelni rozgrzać olej. Każdy filet obtaczać w mace, potem zanurzać w jajku i panierować w przygotowanej panierce. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Na koniec polędwiczki obtoczyć w mące, potem w jajku i panierować po czym usmażyć. ( mój młodszy synek nie lubi faszerowanych mięs, więc takie polędwiczki były dla Niego ).
MINTAJ ORZECHOWY Z SIEMIENIEM LNIANYM

- 6 kostek z mintaja ( mrożonych )
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 2 jajka
- 4 łyżki mleka
- mąka do obtaczania
- olej do smażenia
- Panierka :
- 3/4 szk bułki tartej
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1/2 szk orzechów laskowych
Kostki mintaja rozmrozić, odsączyć z wody ręcznikiem papierowym, posolić i oprószyć pieprzem. Zostawić na kilkanaście minut. Jajka rozbełtać z mlekiem i odrobiną soli. Mąkę wysypać na talerz. Orzechy zmiksować w rozdrabniaczu, przesypać do miski, dodać bułkę tartą, siemię lniane i wymieszać panierkę. Na patelni rozgrzać olej, kostki obtaczać w mące potem zanurzać w jajku i panierce. Ponownie zanurzać w jajku i ponownie panierować, Smażyć na złoto brązowy kolor z obu stron. ( Jeśli nie lubimy grubej panierki możemy panierować tylko raz ).