Bardzo lubiany chyba przez wszystkich makaron jest świetnym produktem do przyrządzania smacznych potraw.
Chyba każdy go lubi jeść i lubi przyrządzać z niego smaczne potrawy. Często jest tak, że zostaje nam po prostu z obiadu i nie chcąc go wyrzucać dajemy mu tak zwane drugie życie robiąc coś smacznego na szybko. Ale z makaronu możemy robić różne zapiekanki, gotować jako składnik do zupy pomidorowej czy rosołu albo sałatki. Jak wiemy rodzajów i kształtów makaronu jest mnóstwo. Ja zapraszam po kilka moich pomysłów na dania z makaronem.
POROSOŁOWA PATELNIA

200 g gotowanego mięsa z kurczaka z rosołu
350 g ugotowanego makaronu krajanka
2 marchewki z rosołu
1/4 szk rosołu
1 cebula
250 g pieczarek
150 g żółtego sera
4 jajka
2 łyżki oleju
1/2 szk posiekanej natki pietruszki
do smaku :
sól
pieprz czarny mielony
ostra papryka
czosnek granulowany
Pokrojone pieczarki i cebulę usmażyć na patelni na 2 łyżkach oleju.
Potem wrzucić pokrojoną marchewkę, kawałki mięsa oraz natkę i makaron a także przyprawy.
Smażyć kilka minut a potem dodać starty ser, wymieszać, podlać rosołem i na wierzchu zrobić 4 małe wgłębienia.
Wybić do nich jajka i posypać jeszcze natką.
Patelnię zakryć pokrywką i smażyć pod przykryciem do ścięcia się białka jajek.
Podawać na gorąco.
TAGIATELLE Z KURCZAKIEM I PESTO
600 g piersi z kurczaka
190 g pesto alla genovese
1 szk rosołu
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
3 łyżki oleju
Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
W szerokim rondlu rozgrzać olej i wrzucić do niego pokrojoną pierś z kurczaka.
Podsmażyć i wlać rosół i gotować 10 minut.
Potem dodać pesto i przyprawy, zagotować od czasu do czasu mieszając a na koniec zagęścić wszystko mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody.
Zagotować i wymieszać delikatnie z makaronem a potem nakładać na talerze.
OGNISTA POTRAWKA Z MAKARONEM

3 podudzia z kurczaka
1 papryka czerwona
1 papryka żółtka
1 duża cebula
150 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 szk sosu chili słodko pikantnego
3 łyżki sosu sojowego ciemnego
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki pieprzu kolorowego
sól do smaku
400 g makaronu kolorowego wstążki
5 l wody do ugotowania makaronu
1 łyżka soli
3 łyżki oleju
Umyte podudzia obrać ze skóry, wytrybować i pokroić w kostkę.
3 łyżki oleju z pomidorów wlać na patelnię, rozgrzać go i wrzucić mięso.
Podsmażać je od czasu do czasu mieszając.
Gdy mięso się zrumieni dodać pokrojoną w kostkę cebulę.
Następnie papryki umyć, usunąć z nich gniazda nasienne i również pokroić w sporą kostkę.
Wszystko chwilę smażyć a gdy papryka lekko zmięknie dorzucić pokrojone pomidory odsączone z oliwy.
Na koniec dodać wszystkie przyprawy i sos chili oraz pietruszkę i dusić około 5-7 minut.
Makaron ugotować, przelać zimną wodą i odcedzić.
Na talerz nakładać makaron i potrawkę.
MAKARON ZE SZPINAKMIEM, SZYNKĄ I POMIDORAMI
- 250 g makaronu kolanka
- 2 solidne garście świeżego szpinaku
- 150 g pomidorów suszonych nadziewanych serkiem
- 100 g szynki szwarcwaldzkiej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 łyżki masła
- sól do smaku
- pieprz kolorowy do smaku
- chili do smaku
Makaron ugotować all dente i odcedzić na durszlaku. Na patelnię położyć masło, roztopić je i wrzucić umyty i osuszony szpinak. Zblanszować go. Do szerokiego rondla przełożyć makaron, dodać odcedzoną kukurydzę, pokrojone w paski pomidory. Następnie plastry szynki porwać rękoma na kawałki i podsmażyć na patelni a potem wrzucić do reszty składników w rondlu. Wymieszać. Rondel postawić na ogniu, dodać przyprawy do smaku i od czasu do czasu mieszać. Podgrzewać do momentu aż serek się rozpuści. Podawać na gorąco.