Nie każdy ja lubi ale każdy powinien ją jeść bo jest smaczna i zdrowa.
Dziś zdradzę Wam kilka pomysłów na ciecierzycę. Zapewne wiecie, jak cenna jest w naszej kuchni ale nie każdy ją lubi. Wiem to doskonale, bo w moim domu jadam ją tylko ja i jakoś nie mogę przekonać do niej mojego męża i synów. Ale jak to ja nie poddam się i będę zachęcać ich do jedzenia ciecierzycy, choć kilka razy udało mi się ją im przemycić.
Tak więc zapraszam po inspiracje na cieciorkę.
EKSPRESOWA CIECIERZYCA PO BRETOŃSKU

4 szk ugotowanej ciecierzycy
350 g cienkiej kiełbasy
2 ziarna ziela angielskiego
sól do smaku
pieprz do smaku
ostra papryka do smaku
słodka papryka do smaku
1 łyżka majeranku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 kostki rosołowe
1 l wody
1 łyżka smalcu
1 łyżka mąki
W garnku zagotować wodę, dodać kostki oraz liście, ziele i gotować 5 minut.
Potem dodać ciecierzycę oraz pokrojoną w kostkę kiełbasę a także resztę przypraw, koncentrat i gotować kilka minut.
Na koniec smalec roztopić na patelni, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, dodać ją do garnka z ciecierzycą i zagotować mieszając.
W razie konieczności doprawić i podawać z pieczywem.
PIECZONA CIECIERZYCA

2 szk ciecierzycy ( suchej )
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli himalajskiej
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki kurkumy
3 szczypty mielonego chili
Wieczorem zalać ciecierzycę wodą i moczyć 12 godzin a potem ugotować do miękkości.
Zajmie to godzinkę ( możecie użyć gotowej z puszki ).
Odcedzić, osuszyć na papierowym ręczniku i wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Potem wyjąć blachę z piekarnika i ziarna wymieszać w misce w przyprawach a następnie znowu wysypać na blachę i piec kolejne 15 minut.
Najlepiej spożyć tego samego dnia.
Jeśli dobrze nie osuszycie ciecierzycy nie będzie chrupiąca.
MIELONE Z CIECIERZYCĄ
1 szk ugotowanej ciecierzycy
2 jajka
1 mała cebula
4 łyżki bułki tartej
1/2 szk wody
sól
pieprz
Mięso umyć, pokroić na kawałki i zmielić w maszynce do mięsa.
Cebule pokroić w kostkę, dodać do mięsa.
Następnie dosypać bułkę tartą, wlać wodę, wbić jajka a na koniec dodać sól i pieprz do smaku i wymieszać masę mięsną.
Porcje masy nakładać na dłoń, rozpłaszczyć i na środek nałożyć po czubatej łyżce ciecierzycy.
Dokładnie zlepić masę aby ciecierzyca nie wystawała po za mięso i uformować kotlety.
Smażyć je na złoto brązowy kolor po kilka minut z każdej strony.
Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku.
Podawać na gorąco do ziemniaków i surówki.