Są smaczne i idealnie nadają się na różne słodkości, na zimno czy na ciepło.
Zapraszam po kilka smacznych pomysłów na te owoce.
Pieczone pączki z borówkami i jagodami

1/3 szk borówek amerykańskich
1/3 szk jagód
1 łyżka mąki
Ciasto :
150 g masła
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru
1 szczypta soli
600 g mąki pszennej typ 500
100 g mąki jaglanej
40 g świeżych drożdży
4 jajka
250 ml mleka 3,2 %
Lukier :
cukier puder
sok malinowy
Mleko lekko podgrzać, dodać dwie łyżki cukru i rozkruszone drożdże.
Wymieszać i zostawić do podrośnięcia.
Masło roztopić i schłodzić w osobnym rondelku.
Obie mąki przesiać do miski z solą i dodać resztę cukru, wlać rozmącone jajka, wymieszać.
Gdy drożdże z mlekiem wyrosną dodać je do maki i wymieszać a następnie wlać jeszcze płynne masło i wyrobić elastyczne i gładkie ciasto.
Przykryć je ściereczką i zostawić do podwojenia objętości.
Gdy to nastąpi borówki i jagody oprószyć mąką a ciasto podzielić na 16 części.
Każdą z nich rozpłaszczyć na dłoni i na środek ciasta kłaść po łyżce jagód z borówkami.
Formować okrągłe pączki i układać je łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia..
Zakryte ściereczką zostawić do wyrośnięcia.
Gdy wyrosną piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem, a potem wystudzić.
Z cukru pudru i malinowego soku utrzeć lukier i każdy pączek polać nim.
Kokosowe drożdżówki z borówką
1/2 szk wiórków kokosowych
1/2 szk cukru
1 cukier waniliowy
50 g świeżych drożdży
2 jajka
1/3 kostki masła ( kostka 250 g )
1 szk mleka
2 szczypty soli
3 szk świeżych borówek amerykańskich
4 szk mąki pszennej typ 500
dodatkowo :
1 jajko
2 łyżki mleka
lukier :
1 szk cukru pudru
mleko ( ilość według uznania )
W rondelku stopić masło.
W drugim naczyniu podgrzać połowę mleka z łyżką cukru.
Dodać drożdże i łyżkę mąki i wymieszać zaczyn, zostawić do wyrośnięcia.
Mąkę wymieszać z resztą cukru, wiórkami i solą i wsypać do miski.
W pozostałym mleku wymieszać jajka i wlać do mąki.
Dodać wyrośnięty zaczyn i połączyć składniki.
Wlać przestudzony tłuszcz i wyrobić ciasto ( w razie potrzeby podsypać mąką ).
Ciasto zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość rozwałkować je na duży placek, posmarować jajkiem i rozsypać borówki.
Zwinąć roladę i ciąć plastry.
Układać je na blachach z wyposażenia kuchenki wyłożonych papierem do pieczenia.
Posmarować drożdżówki jajkiem i zostawić do wyrośnięcia.
Gdy podrosną wstawić blachy do piekarnika nagrzanego do 155 stopni z termoobiegiem i piec 25 - 30 minut.
Upieczone wyjąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować lukier, w zależności od gęstości dostosować ilość mleka i polać lukrem drożdżówki.
Sernik na zimno

1 kg serka waniliowego z wanilią ( w wiaderku )
400 g gęstej śmietany 12 %
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka wiśniowa
1 szk gorącej przegotowanej wody
2 przezroczyste galaretki o smaku winogronowym
750 ml gorącej przegotowanej wody
świeża mięta
ok. 1 szk borówki amerykańskiej
okrągłe biszkopty
Galaretkę wiśniową i pomarańczową dokładnie wymieszać w szkalnce wody.
Ser i śmietanę zmiksować a potem wlać do tej mieszanki chłodną galaretkę i wymieszać mikserem na najwyższych obrotach.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć biszkoptami i wylać na nie masę.
Tortownicę wstawić do lodówki.
Gdy masa się ścina wymieszać przezroczyste galaretki i schłodzić.
Można zostawić do lekkiego stężenia.
Gdy masa w tortownicy się zetnie wyłożyć na nią miętę i borówki i zalać wszystko galaretką.
Ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Podawać gdy przezroczysta galaretka się zetnie.
