Czasem zdarza się, że wstaję z łóżka i nie mam kompletnie na nic ochoty, jeśli chodzi o śniadanie. Dziś było podobnie. Przeszukałam rano szafki i wyciągnęłam wspomnianą paczkę płatków owsianych. Pomyślałam: „To jest to!” i zabrałam się za przygotowanie improwizowanej owsianki. W koszyczku z owocami leżały apetyczne jabłka, przypomniałam sobie też o suszonej żurawinie w szufladzie, z lodówki wyciągnęłam mleko i po kilkunastu minutach powstała owsianka z jabłkiem i suszoną żurawiną – zdrowy i smaczny sposób na śniadanie. Zachęcam do wypróbowania ! :)
Owsianka z jabłkiem i suszoną żurawiną
Składniki:
- 1/3 szklanki płatków owsianych;
- 2/3 szklanki mleka;
- 0,5 jabłka;
- 1 łyżka suszonej żurawiny;
- kilka kropel soku z cytryny.
Sposób przyrządzania:
Płatki owsiane wsypać do garnuszka, zalać mlekiem i zagotować. Połówkę jabłka (razem ze skórką) wydrążyć i pokroić w kostkę, dodać do zagotowanych płatków z mlekiem, wymieszać. Kiedy płatki już prawie całkowicie wchłoną mleko dodać żurawinę oraz sok z cytryny, wymieszać. Owsiankę można posypać cynamonem, a jeśli nie jest wystarczająco słodka, można dodać odrobinę cukru lub miodu.