Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pomysł na fasolkę szparagową (I).

Nie znam osoby, która nie lubiłaby fasolki szparagowej. Nawet ci co nie lubią warzyw, fasolkę zjedzą. Zielona, żółta, fioletowa, niska, tyczkowa, wybór spory, najczęściej przyrządzamy z tartą bułką, ale to przecież nie jedyna opcja.

Fasolka szparagowa - pomocna przy cukrzycy. Zawiera substancje o działaniu łagodnie odwadniającym i oczyszczającym płyny ustrojowe. Według tradycyjnej medycyny wschodu, wzmacnia układ trawienny i nerki. Fasolka zawiera najwięcej korzystnych substancji gdy jest młoda, nasiona wewnątrz są jeszcze słabo rozwinięte, a strąki łatwo się łamią przy zginaniu.

U mnie w domu nazywamy ją ‘szabelkiem’ (nazwa używana w woj. wielkopolskim), krócej i jakże obrazowo. Najbardziej smakuje mi zielona tyczkowa. Poniżej moje propozycje:

 

 

 Fasolka szparagowa na cieście francuskim.

 

Pomysł na fasolkę szparagową (I). 

 

Składniki:

Ciasto francuskie (0,5-1 opakowania), fasolka szparagowa (200g), pomidorki koktajlowe (kilka), czosnek (1 ząbek), sezam (1 łyżeczka), masło (1 łyżeczka), rozmaryn (1 gałązka), przyprawy (sól, pieprz).


Przygotowanie:

Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową. Wysmarować masłem, posolić, popieprzyć, posypać rozmarynem, sezamem i pokrojonym w plastry czosnkiem. Fasolkę szparagową blanszować (3-4 minuty), ułożyć na foli, dołożyć pomidorki przekrojone na pół w wolnych miejscach. Przykryć ciastem francuskim, jedną lub dwoma warstwami jeśli ktoś woli grubszy spód. Piec wg instrukcji na opakowaniu (około 10-15 minut w 200 stopniach C) do zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika położyć na talerz do góry fasolką.

 

link do przepisu: "krok po kroku"

 

Fasolka szparagowa z jajkiem w koszulce.

 

Pomysł na fasolkę szparagową (I).

 

Składniki:

Fasolka szparagowa (200-300g), jajko (1 sztuka), ziemniaki młode (1-3 sztuki), masło (1 łyżeczka), przyprawy (sól, pieprz), koperek i pomidorek (do dekoracji), ocet (1 łyżka).


Przygotowanie:

Składniki podałam orientacyjnie na jedną porcję. Ziemniaki ugotować w mundurkach na parze (20-30 min). Na końcowe 10 minut do ziemniaków dołożyć fasolkę. W drugim garnku zagotować wodę z octem, zamieszać by powstał wir i wbić do niego jajko. Gotować je 3-4 minuty, zależy jak się uda wbić, trzeba wyczuć samemu. Białko powinno ściąć się samo, a żółtko musi być płynne. Ziemniaki (można obrać ze skórki lub nie zależy od odmiany) i fasolkę ułożyć na talerzu, polać masełkiem. Na fasolkę położyć jajko, posolić popieprzyć, posypać koperkiem, ozdobić pomidorkiem.


Pomysł na fasolkę szparagową (I). 


S m a c z n e g o .

 

Link do "Pomysł na fasolkę szparagową (II)"

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak