Fasolka szparagowa - pomocna przy cukrzycy. Zawiera substancje o działaniu łagodnie odwadniającym i oczyszczającym płyny ustrojowe. Według tradycyjnej medycyny wschodu, wzmacnia układ trawienny i nerki. Fasolka zawiera najwięcej korzystnych substancji gdy jest młoda, nasiona wewnątrz są jeszcze słabo rozwinięte, a strąki łatwo się łamią przy zginaniu.
U mnie w domu nazywamy ją ‘szabelkiem’ (nazwa używana w woj. wielkopolskim), krócej i jakże obrazowo. Najbardziej smakuje mi zielona tyczkowa. Poniżej moje propozycje:
Fasolka szparagowa na cieście francuskim.
Składniki:
Ciasto francuskie (0,5-1 opakowania), fasolka szparagowa (200g), pomidorki koktajlowe (kilka), czosnek (1 ząbek), sezam (1 łyżeczka), masło (1 łyżeczka), rozmaryn (1 gałązka), przyprawy (sól, pieprz).
Przygotowanie:
Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową. Wysmarować masłem, posolić, popieprzyć, posypać rozmarynem, sezamem i pokrojonym w plastry czosnkiem. Fasolkę szparagową blanszować (3-4 minuty), ułożyć na foli, dołożyć pomidorki przekrojone na pół w wolnych miejscach. Przykryć ciastem francuskim, jedną lub dwoma warstwami jeśli ktoś woli grubszy spód. Piec wg instrukcji na opakowaniu (około 10-15 minut w 200 stopniach C) do zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika położyć na talerz do góry fasolką.
link do przepisu: "krok po kroku"
Fasolka szparagowa z jajkiem w koszulce.
Składniki:
Fasolka szparagowa (200-300g), jajko (1 sztuka), ziemniaki młode (1-3 sztuki), masło (1 łyżeczka), przyprawy (sól, pieprz), koperek i pomidorek (do dekoracji), ocet (1 łyżka).
Przygotowanie:
Składniki podałam orientacyjnie na jedną porcję. Ziemniaki ugotować w mundurkach na parze (20-30 min). Na końcowe 10 minut do ziemniaków dołożyć fasolkę. W drugim garnku zagotować wodę z octem, zamieszać by powstał wir i wbić do niego jajko. Gotować je 3-4 minuty, zależy jak się uda wbić, trzeba wyczuć samemu. Białko powinno ściąć się samo, a żółtko musi być płynne. Ziemniaki (można obrać ze skórki lub nie zależy od odmiany) i fasolkę ułożyć na talerzu, polać masełkiem. Na fasolkę położyć jajko, posolić popieprzyć, posypać koperkiem, ozdobić pomidorkiem.
S m a c z n e g o .
Link do "Pomysł na fasolkę szparagową (II)"