Polędwiczki wołowe w sosie chrzanowym

Opublikowano: 18.03.2013
Autor: danusia19671
Polędwiczki  wołowe w sosie chrzanowym
Pyszne polędwiczki wołowe z sosem chrzanowym

Polędwiczki  wołowe w sosie chrzanowym

SKŁADNIKI:

80 dag polędwicy wołowej

15 dag sera żółtego

25 dag mięsa mielonego

jajka

1 cebula

estragon

bazylia

sól i pieprz

majeranek

natka pietruszki

tłuszcz

SOS CHRZANOWY

2 łyżki chrzanu

2 łyżki śmietany

1 łyżka mąki

0,5 łyżki masła

0,5 szkl bulionu wołowego z kostki

sól i pieprz

 PRZYGOTOWANIE:

Polędwicę umyć, osuszyć,rozbić, posolić i popieprzyć, obsypać ziołami. Odstawić na 3 godz. Następnie przygotować farsz. Cebulę obrać, pokroić drobniutko w kostkę, przesmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Mięso wymieszać z cebulą, jajkami, startym serem i pokrojoną natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Na polędwicę wołową wyłożyć farsz, zwinąć w roladę. Polędwicę zawinąć w folię aluminiową,położyć na brytfannę, włożyć do nagrzanego piekarnika w temp.200 stop, po ok.8 minutach, zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze ok.35 minut. Wyjąć polędwicę, ostudzić, pokroić w roladki. SOS CHRZANOWY Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, rozetrzeć. Do mąki dodać chrzan, śmietanę, sól i pieprz, rozmieszać bulionem wołowym, zagotować. Na talerzu ułożyć polędwiczki, podawać z sosem chrzanowym, udekorować natką i keczupem

prymat