Polędwiczki wołowe w sosie chrzanowym
SKŁADNIKI:
80 dag polędwicy wołowej
15 dag sera żółtego
25 dag mięsa mielonego
jajka
1 cebula
estragon
bazylia
sól i pieprz
majeranek
natka pietruszki
tłuszcz
SOS CHRZANOWY
2 łyżki chrzanu
2 łyżki śmietany
1 łyżka mąki
0,5 łyżki masła
0,5 szkl bulionu wołowego z kostki
sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Polędwicę umyć, osuszyć,rozbić, posolić i popieprzyć, obsypać ziołami. Odstawić na 3 godz. Następnie przygotować farsz. Cebulę obrać, pokroić drobniutko w kostkę, przesmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Mięso wymieszać z cebulą, jajkami, startym serem i pokrojoną natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Na polędwicę wołową wyłożyć farsz, zwinąć w roladę. Polędwicę zawinąć w folię aluminiową,położyć na brytfannę, włożyć do nagrzanego piekarnika w temp.200 stop, po ok.8 minutach, zmniejszyć temperaturę do 180 i piec jeszcze ok.35 minut. Wyjąć polędwicę, ostudzić, pokroić w roladki. SOS CHRZANOWY Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, rozetrzeć. Do mąki dodać chrzan, śmietanę, sól i pieprz, rozmieszać bulionem wołowym, zagotować. Na talerzu ułożyć polędwiczki, podawać z sosem chrzanowym, udekorować natką i keczupem